Η Nike κυκλοφόρησε για την 4η Ιουλίου, την επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, μια ειδική έκδοση του παπουτσιού Air Max, την οποία πλέον σπεύδει να αποσύρει. Το μοντέλο της Air Max 1 Quick Strike Fourth of July, είχαν διακοσμηθεί στο πίσω μέρος τους με την παραλλαγή «Μπέτσι Ρος» της αμερικανικής σημαίας, η οποία όμως θεωρείται πως έχει ρατσιστικές αναφορές.
Η παραλλαγή αυτή της σημαίας, η οποία φέρει 13 αστέρια που συμβολίζουν τις πρώτες αμερικανικές πολιτείες που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Μεγάλη Βρετανία, σε κύκλο στο μπλε τετράγωνο του αμερικανικού εθνικού συμβόλου, είχε χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ το διάστημα 1777-1795. Όμως, σήμερα θεωρείται το σύμβολο της καταπίεσης των σκλάβων.
Οι διαμαρτυρίες για την κυκλοφορία αυτού του μοντέλου πυροδοτήθηκαν έπειτα από την οργισμένη διαπίστωση του διάσημου πασαδόρου του αμερικανικού ποδοσφαίρου και γνωστού ακτιβιστή Κόλιν Κέπερνικ, ο οποίος είχε γίνει διάσημος για τη διαμαρτυρία του κατά της αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών κατά τη διάρκεια ανάκρουσης του εθνικού ύμνου.
Μάλιστα, ο ίδιος έχει ως χορηγό του τον αμερικανικό κολοσσό αθλητικής ένδυσης.
Ωστόσο, η «ζημιά» είχε γίνει: η Nike είχε κυκλοφορήσει ήδη το μοντέλο στην αγορά, με μεγάλες πωλήσεις, ενώ και ορισμένα ζευγάρια έχουν καταλήξει σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικών δημοπρασιών, όπου πλέον διατίθενται με τιμές δεκαπλάσιες των 140 δολαρίων, της αρχικής τιμής τους στην αγορά.
Το αποκορύφωμα στις διαμαρτυρίες ήταν η απόφαση του ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της Αριζόνα, Νταγκ Ντιούσεϊ, να ανακαλέσει την χορηγία από τη Nike για την κατασκευή ενός κτιρίου της πολιτειακής κυβέρνησης. «Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας με αυτήν την απόφαση. Ντρέπομαι για τη Nike», έγραψε ο ίδιος στο Twitter. Ο ίδιος προχώρησε και σε μια σειρά σχετικών «τιτιβισμάτων»…
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, δεν είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική εταιρεία ξεσηκώνει σάλο για το μήνυμα που εκπέμπουν μοντέλα παπουτσιών της. Στις αρχές του χρόνου πολλοί μουσουλμάνοι σε όλον τον κόσμο είχαν μαζέψει υπογραφές για να αποσυρθεί ακόμη ένα μοντέλο Air Max, καθώς θεωρούσαν πως το λογότυπό του -εάν… εξεταστεί με ιδιαίτερο τρόπο- μπορεί να παραπέμψει στη λέξη «Αλλάχ», που η επίκλησή του στις πατούσες ενός υποδήματος αποτελεί προσβλητική και βλάσφημη χειρονομία.