Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, ο οποίος αναγνωρίσθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο ως ο μόνος εκπρόσωπος της Συρίας, άνοιξε σήμερα την πρώτη πρεσβεία του στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, την ώρα που η Ρωσία χαρακτήριζε “παράνομη” τη σχετική απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου και το συριακό καθεστώς εξέφραζε την οργή του εναντίον του Κατάρ και του παναραβικού οργανισμού.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, παρουσία αράβων και δυτικών πρεσβευτών, ο πρόεδρος του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Μοάζ Αλχάτιμπ και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Χαλίντ αλ-Ατίγια έκοψαν την κορδέλα στην είσοδο της πρεσβείας στην Ντόχα, ενώ ανακρούονταν οι εθνικοί ύμνοι του Κατάρ και της Συρίας.

Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε σήμερα “παράνομη” την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να παραχωρήσει την έδρα της Συρίας στην αντιπολίτευση.

«Στην Ντόχα, ελήφθη άλλο ένα αντισυριακό μέτρο: μια αντιπροσωπεία του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού προσκλήθηκε και της δόθηκε το δικαίωμα να πάρει την έδρα των επίσημων αντιπροσώπων της Συρίας στην αίθουσα συνεδριάσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

«Η απόφαση που ελήφθη από τον Σύνδεσμο για τη Συρία είναι παράνομη και αβάσιμη, επειδή η συριακή κυβέρνηση ήταν και παραμένει ο νόμιμος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ», υπογραμμίζεται στη ρωσική ανακοίνωση. «Είναι στην πραγματικότητα μια ενθάρρυνση προς τις δυνάμεις που δυστυχώς συνεχίζουν να στοιχηματίζουν σε μια στρατιωτική λύση στη Συρία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα βάσανα των Σύρων, που μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα».

Εξάλλου η Δαμασκός εξέφρασε σήμερα την οργή της εναντίον του Κατάρ και του Αραβικού Συνδέσμου καταγγέλλοντας ότι έδωσαν την έδρα της στην αραβική σύνοδο κορυφής σ’ ένα «παραμορφωμένο» συνασπισμό της αντιπολίτευσης ο οποίος προσπαθεί να ανατρέψει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Ο εμίρης του Κατάρ, η μεγαλύτερη τράπεζα υποστήριξης της τρομοκρατίας στην περιοχή, άρχισε την προεδρία του στον Αραβικό Σύνδεσμο καταλαμβάνοντάς τον με βρώμικο πετρέλαιο και χρήματα», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο μεταφέρει τις απόψεις του καθεστώτος του Άσαντ, ο Αραβικός Σύνδεσμος, δίνοντας την έδρα της Συρίας στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης, έθεσε σε κίνδυνο της αξίες του για χάρη των συμφερόντων των αραβικών κρατών του Κόλπου και της Δύσης.

Ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντι μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι «διέπραξε μια κατάφωρη παραβίαση του συμφώνου του Συνδέσμου προσκαλώντας το παραμορφωμένο σώμα, το “Συνασπισμό της Ντόχα, να σφετερισθεί την έδρα της Συρίας στο Σύνδεσμο”, μετέδωσε το SANA.

Το Ιράν, το οποίο έχει στείλει συμβούλους, χρήματα και όπλα για να βοηθήσει τον Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία, καταφέρθηκε επίσης εναντίον του Αραβικού Συνδέσμου επειδή επέτρεψε σ’ έναν αντίπαλο του Άσαντ να πάρει την έδρα της Συρίας στη σύνοδο κορυφής, κάνοντας λόγο για “ένα μοντέλο επικίνδυνης συμπεριφοράς».