Η Κίνα εξέφρασε τη λύπη της για την υπέρβαση από το Ιράν του ορίου που του είχε επιβληθεί ως προς τα αποθέματα ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που δικαιούται να διαθέτει βάσει της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά κατηγόρησε παράλληλα την Ουάσινγκτον ότι αυτή αποτελεί την «πηγή» των σημερινών εντάσεων.

Η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι υπερέβη το όριο που της επέβαλε η συμφωνία, όπως είχε προειδοποιήσει ότι θα κάνει. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε την υπέρβαση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε στη συνέχεια το Ιράν ότι «παίζει με τη φωτιά», εν μέσω των ήδη οξυμένων εντάσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και εγείρουν φόβους για μια ανάφλεξη στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Κόλπου.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν πέρυσι από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα προσπαθούν τώρα να τη διατηρήσουν σε ισχύ.

Όμως η εκ νέου επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Τεχεράνη μετά την απόσυρση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία του 2015 απομονώνει σχεδόν τελείως το Ιράν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και του αφαιρεί σχεδόν το σύνολο των αγοραστών του πετρελαίου του, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για τα μέτρα που έλαβε το Ιράν. Ταυτοχρόνως έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένως ότι η μέγιστη πίεση των ΗΠΑ αποτελεί την πηγή των σημερινών εντάσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να δουν την κατάσταση με μια συνολική προοπτική μακροπρόθεσμα, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν (τη συμφωνία) προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε ο ίδιος σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επανέλαβε χθες, Δευτέρα, ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να αποδεσμεύεται σταδιακά από τη συμφωνία, όσο δεν της δίδονται οι εγγυήσεις που ζητεί από τις άλλες πλευρές, κυρίως τους Ευρωπαίους, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της αμερικανικής αποχώρησης από την συμφωνία και των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από την Ουάσινγκτον.