Η σημερινή συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά την οποία οι εκλεγμένοι στις ευρωεκλογές του Μαΐου κατέλαβαν τις έδρες τους, συνοδεύτηκε από τη διαδήλωση χιλιάδων Καταλανών για να υποστηρίξουν τους αυτονομιστές ευρωβουλευτές στους οποίους δεν επετράπη από τις ισπανικές αρχές, να καταλάβουν την έδρα τους. Παράλληλα, υπήρξε και βρετανικό σόου με τους βουλευτές του κόμματος του Brexit να γυρίζουν την πλάτη τους στον ευρωπαϊκό ύμνο.
Περί τους 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο λόγος που δεν επετράπη στους ευρωβουλευτές να καταλάβουν την έδρα τους ήταν το ότι δεν ορκίστηκαν πίστη στο ισπανικό Σύνταγμα ενώπιον της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε υπό τους ήχους της «Ωδής στην Χαρά» και οι βουλευτές του Κόμματος του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, επέλεξαν να δείξουν την εχθρότητά τους, προς το Κοινοβούλιο, στο οποίο κατέλαβαν, ωστόσο, τις έδρες τους, γυρίζοντας την πλάτη τους.
Η κύρια αποστολή της εναρκτήριας αυτής συνεδρίασης είναι η εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αποτελεί μία από τις μεταβλητές της σπαζοκεφαλιάς της επιλογής των προσώπων, για τις διευθυντικές θέσεις της Ένωσης.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επιλογή του νέου Προέδρου μετατέθηκε για αύριο για να δοθεί χρόνος στους 28 ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία. Όμως, τίποτε δεν διασφαλίζει ότι η μαραθώνια σύνοδος κορυφής που ξεκίνησε την Κυριακή και παίρνει συνεχείς παρατάσεις θα έχει σύντομη και ευτυχή κατάληξη.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες θα προτιμούσαν να έχει υπάρξει συμφωνία για την προεδρία της Κομισιόν, θέση κλειδί για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.
Οι υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 22.00 τοπική ώρα απόψε.
Πού πηγαίνουν οι ψήφοι μας;
Από την πλευρά των Καταλανών διαδηλωτών καταγγέλθηκε η στάση της Μαδρίτης που θεωρήθηκε αντιδημοκρατική. «Πού πηγαίνουν οι ψήφοι μας, αν τα πρόσωπα που εκλέγουμε δεν μπορούν να ασκήσουν τον ρόλο τους; Στο ποτάμι;», αναρωτήθηκε μία διαδηλώτρια.
Η επιστροφή του Φάρατζ
Αφού το Brexit δεν συνέβη προς το παρόν, υπάρχουν 73 βρετανοί βουλευτές στην νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανάμεσά τους και ο ευρωφοβικός Νάιτζελ Φάρατζ. Το κόμμα του, το Κόμμα του Brexit, έχει 29 βουλευτές.
Θεωρητικά, οι βρετανοί βουλευτές θα κατέχουν τις έδρες τους μέχρι την οριστικοποίηση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.
«Δεν θα έπρεπε να είμαστε εδώ, αλλά τελικά δεν είμαι και πολύ οργισμένος κατά της ΕΕ και κατά του Μισέλ Μπαρνιέ. Έκαναν την δουλειά τους», είπε ο Φάρατζ. «Η βρετανική πολιτική τάξη είναι αυτή που εγκατέλειψε τον λαό της». Στο Ημικύκλο όμως εμφανίσθηκαν σήμερα και βρετανοί βουλευτές που φορούσαν κίτρινα μπλουζάκια που στο μπροστινό μέρος τους έγραφαν «Stop Brexit» και στην πλάτη «Bollocks to Brexit».