Σε τμήμα των υψωμάτων του Γκολάν και στην περιοχή της Ντεράα προέλασαν οι αντάρτες της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη συγκεκριμένοι περιοχή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, φαίνεται πως οι αντάρτες έχουν εξαπολύσει συντονισμένες επιθέσεις. Οι αντικαθεστωτικοί πήραν τον έλεγχο των περιοχών Μασάτι αλ Χοντρ και Ντάουαρ Χαν Αρνάμπα και δύο βάσεων του πυροβολικού μετά από σφοδρές μάχες.

Στην επαρχία Ντεράα, η οποία σφυροκοπείται από την αεροπορία του συριακού καθεστώτος, «σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται στις περιοχές Σάχεμ και Ουάντι αλ Γιάρμουκ», και οι αντάρτες «κατέλαβαν το κτίριο της λέσχης αξιωματικών στην Τζαλίν μετά την απόσυρση των στρατιωτών», προσθέτει η οργάνωση.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αντάρτες μάχονται σκληρά για τον έλεγχο της Ντεράα —στην οποία οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξακολουθούν να υπερισχύουν— λόγω της συμβολικής σημασίας που έχει η περιοχή αυτή.

Επιπλέον. Οι αντάρτες κατάφεραν για σύντομο χρονικό διάστημα να πάρουν τον έλεγχο του τεμένους Ομάρι στην Ντεράα, όπου έγινε η πρώτη διαδήλωση κατά του Άσαντ στις 18 Μαρτίου του 2011.

Σύμφωνα με πηγή στους κόλπους των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας, σχεδόν 2.500 αντάρτες, που είναι εκπαιδευμένοι και βαριά οπλισμένοι, εισήλθαν στην περιοχή της Ντεράα τις τελευταίες εβδομάδες.

«Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, και άλλες ευρωπαϊκές και αραβικές, προσφέρθηκαν να εκπαιδεύσουν τους αντάρτες και ορισμένες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να το κάνουν, αλλά δεν μπορώ να σας πω ποιες», δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Λουάι Μόκνταντ, ένας από τους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης.

Στις αρχές Μαρτίου, το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ έγραψε ότι οι Αμερικανοί εκπαιδεύουν αντάρτες στην Ιορδανία, ενώ η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν διευκρίνισε ότι Γάλλοι και Βρετανοί εκπαιδευτές μετέχουν στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με το Σπίγκελ, 200 άνδρες έχουν ήδη λάβει κάποια εκπαίδευση και ο στόχος είναι να εκπαιδευτούν 1.200.

(φωτογραφία αρχείου)