Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) δεν αποσύρει τις κατηγορίες που βαρύνουν τον εκλεγμένο πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, δήλωσε χθες η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα.

«Δεν αποσύρουμε τις κατηγορίες», σημείωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι.

Η υπεράσπιση του Κενιάτα ζήτησε την Δευτέρα από το ΔΠΔ να αποσύρει τις κατηγορίες που του έχει απαγγείλει για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο πλαίσιο των μετεκλογικών επεισοδίων βίας του 2007-2008.

«Το θέμα δεν είναι να μάθουμε αν θα δικαστεί, αλλά πότε θα δικαστεί», σημείωσε η ίδια.

Η ίδια εξέφρασε την λύπη της για την «έλλειψη συνεργασίας από την κενυατική κυβέρνηση» και για το ευαίσθητο θέμα των μαρτύρων, «ορισμένοι εκ των οποίων πέφτουν θύματα εκφοβισμού ή εξαγοράζονται». «Η Κένυα είναι η πιο περίπλοκη υπόθεση που έχει να χειριστεί το γραφείο μας», πρόσθεσε.

Στην περίπτωση αυτή που το διεθνές δικαστήριο δεν αποσύρει τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που βαρύνουν του Κενιάτα, αυτός θα είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που θα δικαστεί ενώπιον του ΔΠΔ.

Στις 9 Μαρτίου, έπειτα από μία εβδομάδα καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, ο Κενιάτα ανακηρύχθηκε επισήμως νικητής των προεδρικών εκλογών που έγιναν στην Κένυα. Την νίκη του αμφισβητεί ωστόσο ο αντίπαλός του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ράιλα Οντίνγκα.