Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε χθες ότι σε περίπτωση άρσης του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων για τη Συρία, δεν θα γίνουν «τα ίδια λάθη» όπως στη Λιβύη, από όπου οπλισμός κατέληξε στα χέρια ισλαμιστών στο Μάλι.
«Προφανώς, αν θα πρέπει να υπάρξει άρση του εμπάργκο, θα πρέπει να έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα όπλα δεν θα στραφούν εναντίον μας και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα», σημείωσε ο Φαμπιούς απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
«Αν και συμφωνήσαμε να γίνει μια επέμβαση στη Λιβύη, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε τα πράγματα στη συνέχεια, και δεν θέλουμε να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση», υπογράμμισε ο Φαμπιούς.
«Η σωστή λύση είναι η διπλωματική λύση, αλλά έχουμε πειστεί ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία σε διπλωματικό επίπεδο αν δεν κινηθούν τα πράγματα στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός.
«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ αρνείται να κινηθεί, δεδομένου ότι έχει τον έλεγχο της αεροπορίας και μπορεί ατιμωρητί να βομβαρδίζει την αντίσταση, και οι Ρώσοι βασίζονται σε αυτή του την άρνηση να κινηθεί για να πουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είναι από το σημείο που τίθεται το θέμα της άρσης του εμπάργκο», τόνισε.
Στο Βερολίνο ο υπουργός Εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία θα φιλοξενήσει τους επόμενους μήνες πάνω από 5.000 Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στη χώρα.
Περίπου 3.000 πρόσφυγες από τη Συρία θα φιλοξενηθούν προσωρινά στη Γερμανία, το αργότερο από τον Ιούνιο, ενώ άλλοι 2.000 αναμένονται το φθινόπωρο, δήλωσε ο συντηρητικός υπουργός που κρίνει την κατάσταση στη Συρία «όλο και πιο δύσκολη».
«Θέλουμε πλέον να δράσουμε γρήγορα», εξήγησε ο Φρίντριχ. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι μια αντιπροσωπεία θα μεταβεί πολύ σύντομα στους καταυλισμούς προσφύγων στις γειτονικές προς την Συρία χώρες, για να επιλέξει τους Σύρους που θα φιλοξενηθούν στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τον Φρίντριχ, οι πολυμελείς οικογένειες και τα παιδιά που ζουν μόνα τους, χωρίς έναν ενήλικο συνοδό είναι οι πρώτες κατηγορίες των ατόμων που χρήζουν προστασίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, πολλοί Χριστιανοί που διώκονται βρίσκονται μεταξύ των προσφύγων.
Από τον Ιανουάριο του 2012, η Γερμανία φιλοξενεί περίπου 8.000 Σύρους που έχουν ζητήσει άσυλο, υπενθύμισε ο υπουργός.