Το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας θα επιχειρήσει στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας στη βορειοδυτική Κύπρο, ανακοίνωσε σήμερα ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικός διευθυντής της κύριας τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO).
Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την τελετή απόπλου του τουρκικού πλοίου γεωτρήσεων Yavuz, ο Μπιλγκίν δήλωσε πως το σκάφος σχεδιάζει να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή στις αρχές Ιουλίου, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
O τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Yavuz, θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων.
Μιλώντας κατά την τελετή απόπλου του πλοίου, ο Ντονμέζ προειδοποίησε επίσης «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.
Anlık kendim çektim, Yavuz Sondaj Gemimiz. Yarın yola çıkıyormuş, Allah muvaffak etsin…???????????????? pic.twitter.com/ENmCyNKLX1
— cttslar (@cttslar) June 19, 2019
Το ζήτημα της ταχείας εξέτασης και υιοθέτησης μέτρων κατά της Τουρκίας, όσο η γειτονική χώρα επιμένει στη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να τεθεί στην τακτική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Σύνοδο της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου, στην οποία θα συμμετάσχει ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει εκ νέου σαφής καταδίκη της τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Αιγαίο, και ανάδειξη των επιπτώσεων τους στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σε συνέχεια των σαφών αποφάσεων από το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο πρωθυπουργός, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιμείνει ως προς την ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά, τονίζοντας ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.