Η Τουρκία απορρίπτει την Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου των 7 χωρών του Νότου της Ε.Ε (MED 7) (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, η Τουρκία απέρριψε την κοινή δήλωση για τα θέματα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, αποκαλώντας τα «κατά του διεθνούς δικαίου».
«Η κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής της Νότιας Ε.Ε στη Μάλτα, αντικατοπτρίζει τις εθνικές θέσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης που δεν συμμορφώνονται με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού ή τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», σημειώνει το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. «Για μας, δεν έχει αξία, δύναμη ή αποτέλεσμα» ανέφερε το υπουργείο.
Είπε ότι η δήλωση είναι ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι κάνουν κατάχρηση της ένταξής τους στην ΕΕ, ενώ κάποιες χώρες της ΕΕ έχουν γίνει μέσα γι ‘αυτό.
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι δείχνει και πάλι ότι η ΕΕ και οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να είναι αμερόληπτοι, αξιόπιστοι παράγοντες στην επίλυση του Κυπριακού.
Η 6η Διάσκεψη Κορυφής της Νότιας Ε.Ε διεξήχθη στη Μάλτα την Παρασκευή με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης.
Αναστασιάδης: Δεν επιθυμούμε μια κρίση
Νωρίτερα την ικανοποίησή του για την ισχυρή αλληλεγγύη που έλαβε από τους εταίρους του, τους ηγέτες των MED7 για τις δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, στη Βαλέτα, χθες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε σε ερώτηση του Reuters για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία, αμέσως μετά την διάσκεψη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι MED7.
«Πρόκειται για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας με την εισβολή, στην πραγματικότητα, από την Τουρκία στην ΑΟΖ μας σε μια προσπάθεια να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή», είπε. Οπότε, πρόσθεσε, «πρόκειται για μια απειλή εναντίον της ειρήνης και είναι ακριβώς αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε».
Ξεκαθάρισε ότι «δεν επιθυμούμε μια κρίση», προσθέτοντας ότι «το διεθνές δίκαιο είναι εκεί, είναι αρκετά ξεκάθαρο, οπότε κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει, με τη χρήση βίας, τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας άλλης χώρας».
Αυτό, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «είναι αυτό που είπα στην πραγματικότητα και είμαι αρκετά ικανοποιημένος και χαρούμενος γιατί η Κύπρος έχει λάβει τόσο ισχυρή αλληλεγγύη από τους εταίρους μας αλλά και για το ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία επίσης».
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι επιθυμεί για το μέλλον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «να ζήσουμε ειρηνικά, να βρούμε μια λύση στην Κύπρο και να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία».