Το χειρότερο ξέσπασμα βίας εδώ και δεκαετίες βιώνει το Χονγκ Κονγκ, όπου μετά τις μαζικές διαδηλώσεις οι αρχές έκλεισαν ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες στο οικονομικό κέντρο.
Σήμερα τα πρωί το πλήθος των διαδηλωτών άρχιζε να διαλύεται γύρω από την έδρα της κυβέρνησης, όπου έγιναν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.
Οι πολίτες έχουν εξαγριωθεί με ένα νομοσχέδιο, που θα επιτρέπει την έκδοση υπόπτων στην Κίνα. Παρά τις οργισμένες αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει πίσω, όπως αναφέρει το BBC.
Ωστόσο το Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ καθυστέρησε τη δεύτερη συνεδρίασή του για το εν λόγω νομοσχέδιο, και είναι ασαφές πότε θα την προγραμματίσει.
Αρχικά η διαδικασία ήταν προγραμματισμένη για χθες. Επιχειρώντας να αποτρέψουν τους βουλευτές από τη συμμετοχή στη συζήτηση, δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές μπλόκαραν βασικές οδικές αρτηρίες γύρω από την έδρα της κυβέρνησης, ενώ η αστυνομία είχε παραταχθεί με πλήρη εξάρτυση.
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στα κυβερνητικά κτίρια απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η αστυνομία απάντησε με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα. Έπειτα από πολλές ώρες συμπλοκών, βίας και χάους, τελικά το πλήθος άρχισε στη διάρκεια της νύχτα να διαλύεται.
Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε την αστυνομία για υπερβολική βία σε βάρος των διαδηλωτών, καθώς 72 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Μεταξύ αυτών, δύο άνδρες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Σήμερα το πρωί, στους δρόμους παρέμεναν μόνο λίγοι διαδηλωτές, ωστόσο ορισμένοι δρόμοι στο κέντρο και κάποια καταστήματα και εμπορικά κέντρα είναι ακόμα κλειστά. Εκτός λειτουργίας θα παραμείνει, έπειτα από αίτημα της Αστυνομίας, και ο κεντρικός σταθμός των τρένων.
Η νομοθεσία που προτείνει η κυβέρνηση της Carrie Lam περιλαμβάνει τροποποιήσεις στους νόμους αναφορικά με την έκδοση υπόπτων, που θα επιτρέπουν την έκδοση έπειτα από αίτημα των αρχών στην Κίνα, την Ταϊβάν και το Μακάου για υπόπτους που κατηγορούνται για εγκλήματα όπως φόνος και βιασμός.
Η κίνηση αυτή έγινε μετά τον φόνο μιας 20χρονης εγκύου από τον 19χρονο σύντροφό της, ενώ βρίσκονταν μαζί σε διακοπές στην Ταϊβάν τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο άνδρας, που καταγόταν από το Χονγκ Κονγκ, επέστρεψε εκεί και δεν μπορούσε μετά να εκδοθεί στην Ταϊβάν επειδή οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει τη σχετική συνθήκη.
Όπως εξηγεί το BBC, οι πολίτες στο Χονγκ Κονγκ φοβούνται πως εάν περάσει η νομοθεσία για την έκδοση υπόπτων, ουσιαστικά θα το βάλει πιο περιοριστικά υπό τον έλεγχο της Κίνας.