Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα τέσσερις Σύρους, οι οποίοι πρόσκεινται στο καθεστώς της Δαμασκού και σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι διέπραξαν μια βομβιστική επίθεση τον Φεβρουάριο στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας η οποία στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ.
«Οι υπηρεσίες ασφαλείας μας συνέλαβαν τέσσερις Σύρους κι έναν Τούρκο στο πλαίσιο (της έρευνας) για αυτή την επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι βάσει των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί ως τώρα είναι ύποπτοι για την επίθεση και συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες και το στρατό της Συρίας.
Ένα όχημα με συριακές πινακίδες κυκλοφορίας εξερράγη την 11η Φεβρουαρίου στο συνοριακό φυλάκιο Τζιλβεγκεζί (στην περιοχή Ρεϊχανλί) που χωρίζει το συριακό από το τουρκικό έδαφος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 πολίτες.
Ο τουρκικός Τύπος είχε χαρακτηρίσει ηθικό αυτουργό της επίθεσης τις υπηρεσίες πληροφοριών του συριακού κράτους, που μάχεται με αντικαθεστωτικούς αντάρτες, και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γκιουλέρ προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η έρευνα.
Η Τουρκία έχει προχωρήσει στην πλήρη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο έχει καλέσει να αποχωρήσει, και φιλοξενεί στο έδαφός της περίπου 290.000 Σύρους πρόσφυγες.
Στο μεταξύ μια οργάνωση η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας εναντίον μιας στρατιωτικής οχηματοπομπής στην δυτική ιρακινή επαρχία Άνμπαρ, που είχε αποτέλεσμα 40 Σύροι και Ιρακινοί στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους.
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ ανέφερε ότι δικοί της μαχητές ενέδρευσαν σε δρόμους που οδηγούσαν προς τα σύνορα με τη Συρία και κατάφεραν να «καταστρέψουν και να εξολοθρεύσουν μια ολόκληρη οχηματοπομπή του ιρακινού στρατού στην οποία είχε ανατεθεί να μεταφέρει λαθραία μέλη του αλαουιτικού στρατού και των παραστρατιωτικών οργανώσεων Σαμπίχα του συριακού καθεστώτος».
Στην ανακοίνωσή της, που δημοσιεύτηκε σε ισλαμιστικούς ιστοτόπους, η οργάνωση υποστήριξε ότι η παρουσία συριακών στρατευμάτων στο Ιράκ δείχνει πως η Βαγδάτη «συνεργάζεται στενά» με το συριακό καθεστώς.