Άνοιξαν στις 8:00 οι κάλπες στη Δανία με τους 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους να καλούνται να ψηφίσουν ως τις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας) και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες της Μέτε Φρέντερικσεν φαίνεται να κερδίζουν με ποσοστό 27,2%, δηλαδή προβάδισμα σχεδόν δέκα μονάδων έναντι του κόμματος των Φιλελεύθερων του απερχόμενου πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν που κυβερνούν τη χώρα επί 14 χρόνια τα τελευταία 18 χρόνια.
«Πολλοί ψηφοφόροι επιθυμούν αλλαγή, κυρίως όσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά», εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής Φλέμινγκ Τζούουλ Κρίστιανσεν του πανεπιστημίου του Ροσκίλντε.
Το 57% των ψηφοφόρων μεταξύ 18 και 35 ετών εκτιμά ότι προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης θα πρέπει να είναι το κλίμα και όχι ο έλεγχος της μετανάστευσης.
Οι οικολόγοι του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, παραδοσιακού συμμάχου των Σοσιαλδημοκρατών, εμφανίζονται με μεγάλη άνοδο και ενδέχεται να δουν το ποσοστό τους να διπλασιάζεται από το 4,2% στο 8,3%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, που έχουν διαβεβαιώσει ότι θα θέσουν το κλίμα στο επίκεντρο των ενεργειών τους, σκοπεύουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας, μια παράδοση στη Δανία.
«Θέλουμε να συνεργαστούμε με κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς» ανάλογα με την περίσταση, δήλωσε ο δεύτερος τη τάξει των Σοσιαλδημοκρατών, ο Νικολάι Βάμεν.
Ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού ενδέχεται να οδηγήσει και σε νέες συμμαχίες, πιο σταθερές, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της κυβέρνησης.
Οι Σοσιαλδημοκράτες υπόσχονται να σταματήσουν τις περικοπές δαπανών στην υγεία και την παιδεία. Όμως αυτή η υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας συμβαδίζει με μια πιο περιοριστική μεταναστευτική πολιτική, όπως αυτή που επιθυμεί το Κόμμα του Λαού της Δανίας (DF), που είναι ευρωσκεπτικιστικό και κατά της μετανάστευσης.
Το κόμμα αυτό έχει σημαντική θέση στην πολιτική ζωή της Δανίας από το 2001 και βασίζεται στη στήριξη που προσφέρει στις φιλελεύθερες κυβερνήσεις αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP και το Reuters
Δεύτερο κόμμα το 2015 με 21,1% το Κόμμα του Λαού της Δανίας εμφανίζονται σε αυτές τις εκλογές να σημειώνουν πτώση, με μόλις 10,7% στην πρόθεση ψήφου.
«Θα τηρήσουμε μια αυστηρή και ρεαλιστική μεταναστευτική πολιτική. Πιστεύουμε ότι η Δανία και άλλες χώρες έχουν υποχρέωση να βοηθούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά υπάρχει όριο στον αριθμό των προσώπων που μπορούν να έρθουν» στη χώρα, επεσήμανε ο Βάμεν.
Εκτός από το Κόμμα του Λαού της Δανίας, δύο ακόμη ακροδεξιά κόμματα φαίνεται ότι θα εισέλθουν στο κοινοβούλιο, το οποίο μετρά 179 έδρες.
Για την είσοδο στο κοινοβούλιο ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει το 2% των ψήφων.
(φωτογραφία αρχείου)