Η Βρετανία έχει ανάγκη από μια ευρεία γκάμα μεταναστών προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, από αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες μέχρι κτηνίατρους και ειδικούς στην κατασκευή και ανάπτυξη ιστοσελίδων, είπαν κυβερνητικοί σύμβουλοι, ημέρες αφότου τα στοιχεία κατέδειξαν ότι η μετανάστευση έχει μειωθεί σε χαμηλό πενταετίας.
Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ξένοι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στη Βρετανία από το 2009, παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης να μειώσει την καθαρή μετανάστευση σε 100.000 τον χρόνο κι αυτό αποτέλεσε τη βασική ανησυχία των ψηφοφόρων την εποχή του δημοψηφίσματος του 2016 για την αποχώρηση από την ΕΕ.
Εντούτοις, στην πρώτη πλήρη αξιολόγηση στις ελλείψεις εργαζομένων τα τελευταία πέντε χρόνια, η κυβερνητική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Μετανάστευση (MAC) λέει ότι η έλλειψη εργαζομένων στην βρετανική οικονομία αυξήθηκε από το 2013, την ώρα που η ανεργία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1975.
Το εν λόγω σώμα, που απαρτίζεται κυρίως από ακαδημαϊκούς οικονομολόγους, ειδικούς στην αγορά εργασίας, πρότεινε οι δουλειές, που είναι παρόμοιες με εκείνες που κάνει το 9% των εργαζομένων στη Βρετανία, να ενταχθούν στη μεταναστευτική λίστα ελλείψεων εργαζομένων. Πρόκειται για ένα ποσοστό υψηλότερο από το σχεδόν 1% το 2013.
Η ένταξη στην εν λόγω λίστα σημαίνει ότι οι εργοδότες δεν χρειάζεται πλέον να αποδεικνύουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν έναν Βρετανό εργαζόμενο για μια συγκεκριμένη θέση και οι εργαζόμενοι της λίστας θα έχουν προτεραιότητα έναντι κάποιων άλλων μεταναστών, στην περίπτωση εφαρμογής των ποσοστώσεων.
«Η διεύρυνση αυτή προέρχεται κυρίως από τον ευρύτερο τομέα της υγείας, ενώ περιλαμβάνει και θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής» τονίζεται στην έκθεση.
Οι συστάσεις του MAC δεν είναι δεσμευτικές, αλλά η κυβέρνηση, σε γενικές γραμμές, έχει ακολουθήσει τις προηγούμενες προτάσεις.
Οι επιχειρήσεις χαιρέτισαν τις συστάσεις του σώματος, οι οποίες έχουν ήδη προτρέψει την κυβέρνηση να αυξήσει το όριο των υψηλά καταρτισμένων μεταναστών.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα ¾ των επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή αδυνατούν να βρουν το ταλέντο που χρειάζονται και οι κενές θέσεις εργασίας δεν καλύπτονται» αναφέρει το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βρετανίας.