Για την παροχή περισσότερης πολιτικής και υλικής βοήθειας στην συριακή αντιπολίτευση δεσμεύτηκαν σήμερα οι 11 χώρες που μετείχαν στη διάσκεψη των «Φίλων του Συριακού Λαού» στη Ρώμη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες.

Οι υπουργοί δεσμεύτηκαν για περισσότερη «βοήθεια προς τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό, τον μοναδικό και νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού, και για την προσφορά περισσότερης συγκεκριμένης βοήθειας στο εσωτερικό της Συρίας», όπως ανέφεραν οι υπουργοί σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την διάσκεψή τους στην Ρώμη και τις συνομιλίες τους με την συριακή αντιπολίτευση.

Οι υπουργοί που μετείχαν στη διάσκεψη «υπογράμμισαν την ανάγκη να αλλάξει η ισορροπία ισχύος» στη Συρία και «εξέφρασαν την λύπη τους για τις συνεχιζόμενες παραδόσεις όπλων στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από τρίτες χώρες», επικρίνοντας έμμεσα την Ρωσία η οποία συνεχίζει να παραδίδει όπλα και πυρομαχικά στην Δαμασκό.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα από τη Ρώμη ότι η χώρα του θα δώσει επιπρόσθετη βοήθεια 60 εκατομμυρίων δολαρίων στην συριακή αντιπολίτευση σε μη θανάσιμο εξοπλισμό και θα προσφέρει επίσης ιατρική βοήθεια και τρόφιμα στους Σύρους αντάρτες.

Μιλώντας μετά από τις συνομιλίες με τη συριακή αντιπολίτευση και τις κύριες ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες που την στηρίζουν στη Ρώμη, ο Κέρι διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στην αντιπολίτευση την επιπρόσθετη αυτή βοήθεια των 60 εκατομμυρίων δολαρίων για να τη βοηθήσουν στην παροχή ασφάλειας.

«Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν 60 εκατομμύρια δολάρια σε μη θανάσιμη βοήθεια για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού τους προσεχείς μήνες. Θα υπάρξει μια άμεση βοήθεια προς τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού υπό την μορφή ιατρικής βοήθειας και τροφίμων. Όλοι οι Σύροι οφείλουν να ξέρουν ότι μπορούν να έχουν ένα μέλλον. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης μπορεί να επιτύχει να οδηγήσει σε μια ειρηνική μετάβαση» σημείωσε επίσης.