Ο Νάιτζελ Φάρατζ απαίτησε σήμερα να του δοθεί ρόλος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit έπειτα από την σαρωτική νίκη του νεοσυσταθέντος κόμματός του στις ευρωεκλογές και προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα φέρει τα πάνω κάτω στην βρετανική πολιτική σκηνή.
Την ώρα που οι Τόρις προετοιμάζονται να εκλέξουν τον νέο τους ηγέτη ο Φάρατζ προειδοποίησε τον επόμενο πρωθυπουργό ζητώντας να έχει λόγο στην μεγαλύτερη απόφαση που καλείται να λάβει η χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Θα πρέπει να ενταχθούμε στην ομάδα τώρα, είναι πολύ σαφές» δήλωσε στο Reuters ο αρχηγός του Κόμματος του Brexit Party, ο Φάρατζ.
Έπειτα από αλεπάλληλες καθυστερήσεις στο Brexit ο Φάρατζ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, την προθεσμία δηλαδή που έχει το βρετανικό κοινοβούλιο για να καταλήξει σε συμφωνία. Ο Φάρατζ θα προτιμούσε μια έξοδο χωρίς συμφωνία.
«Αν δεν αποχωρήσουμε εκείνη την ημέρα, τότε θα πρέπει να αναμένουμε το Κόμμα του Brexit να επαναλάβει αυτού του τύπου την έκπληξη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές» είπε.
Παρότι κανένας πολιτικός αρχηγός στη Βρετανία δεν θα του επέτρεπε να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την ΕΕ για το «διαζύγιο» η αποδεδειγμένη ικανότητά του να «αλιεύει» υποστηρικτές του Brexit τόσο από το κόμμα των Τόρις όσο και από τους Εργατικούς θα ενισχύσει την άποψη μεταξύ των πρωτοκλασάτων συντηρητικών που επιδιώκουν να διαδεχτούν την Μέι ότι θα πρέπει να επιλέξουν έναν πιο αποφασιστικό τρόπο αποχώρησης από το μπλοκ, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Παρότι πέρασε δύο δεκαετίες ως εκλεγμένο μέλος του Ευρωκοινοβουλίου και έκανε επτά αποτυχημένες απόπειρες να κερδίσει μια έδρα στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Φάρατζ θεωρεί εαυτόν ένα αουτσάιντερ που μάχεται για την αλήθεια απέναντι σε μια χαοτική πολιτική ελίτ.
«Υπάρχει ένα μήνυμα εδώ, οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί πρέπει να πάρουν ένα μεγάλο μάθημα απόψε παρότι δεν νομίζω ότι θα το πάρουν» δήλωσε χθες ο Φάρατζ ακολουθώντας τη συνηθισμένη τακτική του.
Ως ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) άσκησε τόσο μεγάλη πίεση στους Τόρις ώστε το 2013 ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Έπειτα, το 2014, ταπείνωσε τους Συντηρητικούς στις Ευρωεκλογές. Συνέχισε διαδραματίζοντας ηγετικό ρόλο στην επιτυχημένη εκστρατεία για το δημοψήφισμα το 2016, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε από την πρώτη γραμμή της πολιτικής.
Ωστόσο, αφού διέκοψε τους δεσμούς του με το UKIP επέστρεψε δριμύτερος με ένα νέο κόμμα και παρεμφερή αποστολή. Κατηγορώντας το κατεστημένο ότι πρόδωσε τους ψηφοφόρους, υπόσχεται ότι θα διασφαλίσει την υλοποίηση του Brexit.
«Ποτέ στο παρελθόν στην πολιτική ιστορία της χώρας ένα νέο κόμμα που ιδρύθηκε έξι εβδομάδες νωρίτερα δεν βγήκε πρώτο σε εκλογές που διεξάγονταν σε εθνικό επίπεδο» σχολίασε ο Φάρατζ.
Όσο δραματική και αν είναι η άνοδος του Κόμματος του Brexit, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα στον Φάρατζ για να πραγματοποιήσει αυτό που θέλει, δηλαδή μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Οι ευρωβουλευτές δεν μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη διαδικασία λήψεως των αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο και τελικά θα είναι ο διάδοχος της Μέι εκείνος που θα αποφασίσει για την τύχη της χώρας.
Κανένας από τους υποψήφιους που επιδιώκουν να διαδεχτούν την Μέι δεν αναμένεται να τείνει κλάδο ελαίας στον Φάρατζ, έναν αιώνιο αντίπαλο που έχει την ικανότητα να διχάζει την δεξιά ψήφο στη χώρα.
Σε αντίθεση με το 2014, όταν οι Τόρις απείχαν μόλις 12 μήνες από τις εθνικές εκλογές, αυτή τη φορά η Βρετανία δεν αναμένεται να διοργανώσει εθνικές εκλογές μέχρι το 2022, εκτός αν καταρρεύσει η κυβέρνηση υπό το βάρος της διαδικασίας του Brexit.