Στα αποτελέσματα των χθεσινών προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, αναφέρονται, αναλυτικά, δημοσιεύματα των σημερινών αυστριακών εφημερίδων, προβάλλοντας ιδιαίτερα το φιλοευρωπαϊκό «προφίλ» του νέου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει.
Νέος συνομιλητής της τρόικας θα είναι ο Νίκος Αναστασιάδης με την κυβέρνησή του, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Κουρίρ» με τίτλο «Ο νέος πρόεδρος χρειάζεται δισεκατομμύρια», επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί και δεν μπορεί να δεχθεί μια ενδεχομένη χρεοκοπία της Κύπρου. Και αυτό, παρότι υπάρχουν φωνές στην Ένωση, οι οποίες, με στόχο να σταλεί ένα μήνυμα σε σχέση με το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν πρέπει να λάβει βοήθεια, «όμως η Κύπρος είναι στρατηγικά πολύ σημαντική», λόγω και των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι 20.000 Ρώσοι ζουν στην Κύπρο, η οποία επί σειρά ετών «έστρωνε το κόκκινο χαλί σε ξένους επενδυτές με χαμηλή φορολογία και χαλαρή τραπεζική εποπτεία», ενώ υπήρχε δυσανάλογη ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα και «το πολύ ρωσικό χρήμα αποδείχτηκε μοιραίο για την Κύπρο και τις τράπεζές της».
Επίσης, σημειώνεται ότι λόγω του ρόλου της Ρωσίας στην κυπριακή οικονομία εξετάζεται και η συμμετοχή της στη στήριξη της Κύπρου και ο νέος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα συνεχίσει να ελπίζει σε νέο δάνειο από τη ρωσική κυβέρνηση, το οποίο δεν εξασφάλισε ο απερχόμενος Πρόεδρος Χριστόφιας, ενώ, η ΕΕ φέρεται να αναζητεί τρόπους συμμετοχής και των ξένων ιδιωτών καταθετών στη διάσωση της νήσου.
Με τίτλο «Ένας φιλοευρωπαίος γίνεται νέος αρχηγός κράτους», η εφημερίδα «Ντι Πρέσε» δημοσιεύει ανταπόκριση, όπου επισημαίνεται ότι υπό την απειλή της κρατικής χρεοκοπίας, η Κύπρος επέλεξε ξεκάθαρα έναν φιλοευρωπαίο και συντηρητικό ηγέτη, ο οποίος επικράτησε με σαφή πλειοψηφία έναντι του αριστερού αντιπάλου του, Σταύρου Μαλά. Σημειώνεται, δε, πως ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτηρίζεται συγκρατημένος πολιτικός, ο οποίος αποφεύγει τις έντονες διαμάχες, όμως, παρασκηνιακά μπορεί να είναι και εκρηκτικός, γι’ αυτό φέρει και το παρατσούκλι «ο λύκος».
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ΅, στη στήλη της «Πρόσωπο της ημέρας», η εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» με τίτλο «Ένας πρόεδρος για το πρόγραμμα λιτότητας της Κύπρου», παρουσιάζει πορτρέτο του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως τονίζεται, ήταν και ο υποψήφιος των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ».
Αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος κρίθηκε από τη πλειοψηφία των ψηφοφόρων ως ο καταλληλότερος για ταχεία υλοποίηση του προγράμματος λιτότητας, είναι δικηγόρος και επιχειρηματίας και όχι κομματικό στέλεχος με σπουδές στη Μόσχα, όπως ο απερχόμενος Πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας, αλλά και ένας πολιτικός τον οποίο θα ακούσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τα γεμάτα πορτοφόλια και θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ευνοϊκότερους όρους για τα δάνειο.
Ακόμη, τονίζεται πως ο Νίκος Αναστασιάδης, το κόμμα του οποίου (ΔΗΣΥ) είναι μάλλον το πλέον φιλευρωπαϊκό στην Κύπρο, διακρίθηκε στην πολιτική του σταδιοδρομία ως επίμονος μαχητής για την αμεσότητα και ευθύτητα του λόγου του, ενώ, ήταν από τους λίγους που υποστήριξαν το Σχέδιο Άναν, το 2004, επιβιώνοντας πολιτικά, αφού τα δύο τρίτα των μελών του κόμματός του ψήφισαν κατά του Σχεδίου.
«Απτόητος Ευρωπαίος», τιτλοφορεί η εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ», το «Ποτρέτο της ημέρας», που είναι αφιερωμένο στον νέο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως παρατηρεί, δούλεψε πολύ καιρό πριν τις εκλογές για την προώθηση της υποψηφιότητάς του, ενώ, το γεγονός ότι τον προτίμησαν οι ψηφοφόροι αποτελεί αναγνώριση, αλλά και ιδιαίτερη πρόκληση.
Ως αρχηγός του ΔΗΣΥ απέδειξε τις ηγετικές του ικανότητες, ωστόσο, δεν είναι χαρισματικός πολιτικός, ούτε λαϊκιστής, αλλά μάλλον ένας «συγκρατημένος αναλυτής» που δεν φοβάται να υποστηρίξει ακόμη και μη προσφιλείς θέσεις, όπως φάνηκε το 2004 με τη στήριξη του Σχεδίου Άναν.
Επισημαίνεται, δε, πως είναι πεπεισμένος φιλοευρωπαίος και αυτό τον διαφοροποιεί από τον απερχόμενο «κομμουνιστή Πρόεδρο» Δ. Χριστόφια, που είχε ταχθεί κατά της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και στο ευρώ. Αντίθετα, τονίζεται, ότι ο Ν. Αναστασιάδης θέλει να αντιμετωπίσει την κρίση με τη βοήθεια της ΕΕ και προτεραιότητά του πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των κατηγοριών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατηγορίες που πρόσφατα ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως «άδικες και υπερβολικές».