Σε μια πολύ φορτισμένη συγκινησιακά ομιλία, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε με λυγμούς την παραίτησή της στις 7 Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διαδοχή της.
«Φεύγω αφού υπηρέτησα αυτή τη θέση, που ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. Η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία. Το κάνω χωρίς πικρία, αλλά με τεράστια ευγνωμοσύνη που είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ» είπε στο τέλος του διαγγέλματός της.
Τα σενάρια, μετά την παραίτησή της, είναι, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τουλάχιστον τρία:
Νέα αναβολή του διαζυγίου
Το όνομα του διαδόχου της Τερέζα Μέι δεν θα γίνει γνωστό προτού περάσουν αρκετές εβδομάδες. Αυτός ή αυτή θα χρειαστεί προφανώς να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ καθώς η απερχόμενη Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν κατάφερε να γίνει δεκτό από τους βουλευτές το σχέδιό της για το Brexit. Και αυτό παρότι οι Βρυξέλλες έχουν τονίσει ότι η μοναδική πιθανή συμφωνία είναι αυτή στην οποία κατέληξαν με τη Μέι.
Προκειμένου να επαναδιαπραγματευθεί, το Λονδίνο ίσως ζητήσει από την ΕΕ νέα αναβολή του Brexit, καθώς ούτε οι Βρετανοί βουλευτές ούτε οι Ευρωπαίοι επιθυμούν μια άτακτη αποχώρηση.
Η Βρετανία έχει λάβει παράταση ως τις 31 Οκτωβρίου το αργότερο για να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ η αρχική ημερομηνία του Brexit ήταν η 29η Μαρτίου.
Στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο στα τέλη Ιουνίου προβλέπεται εξάλλου να συζητηθεί και η πρόοδος του Brexit.
Καμία συμφωνία
Αυτό το σενάριο, το οποίο φοβούνται οι οικονομικοί κύκλοι, θα σημάνει μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς περίοδο μετάβασης και οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα καθορίζονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου καθώς το Λονδίνο θα έχει εγκαταλείψει από τη μία ημέρα στην άλλη την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.
Ο διάδοχος της Μέι, που αναμφισβήτητα θα είναι οπαδός του Brexit, ίσως ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής που θα επιτρέψει στη Βρετανία να συνάψει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όπως ισχυρίζονται οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit.
Η ΕΕ και η Βρετανία έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προετοιμασίες τους για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, κάτι που θα είναι πιο πιθανό αν τελικά τη Μέι διαδεχθεί ο Μπόρις Τζόνσον.
Όχι Brexit
Αυτή η στροφή ενδέχεται να γίνει σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος το οποίο θα ανατρέπει το αποτέλεσμα του πρώτου.
Η Μέι είχε περιλάβει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος στην τελευταία εκδοχή της πρότασής της για το Brexit προκειμένου να ικανοποιήσει τους φιλοευρωπαίους. Όμως με αυτό τον τρόπο προκάλεσε και την οργή των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της και επίσπευσε την πτώση της. Εξάλλου το ενδεχόμενο αυτό έχουν ήδη απορρίψει οι Βρετανοί βουλευτές σε μια σειρά ψηφοφοριών το κοινοβούλιο στα μέσα Μαρτίου, κάτι που το καθιστά μάλλον απίθανο.
Οι πιθανοί διάδοχοι της Τερέζα Μέι
Θύμα της αποτυχίας της στην υλοποίηση του Brexit θεωρείται πως έπεσε η Τερέζα Μέι, δίνοντας με την παραίτησή της το εναρκτήριο λάκτισμα για την κούρσα διαδοχής στην ηγεσία ενός Συντηρητικού Κόμματος που βγαίνει από την διαδικασία του Brexit ως σκιά του εαυτού του.
Πιθανοί διάδοχοί της είναι οι παρακάτω:
Μπόρις Τζόνσον
Το μεγάλο φαβορί των bookmakers και της βάσης του κόμματος. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε ότι «φυσικά και θα είναι υποψήφιος» για το πόστο του πρωθυπουργού. Ο «Bojo», 54 ετών, εκ των τενόρων του Brexit και της νίκης της επιλογής αυτής στο δημοψήφισμα του 2016. Από τον ρόλο αυτόν πηγάζει ακόμη σήμερα ό,τι διατηρεί ως κύρος. Από την θέση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι δεν σταμάτησε καθόλου να βάζει τρικλοποδιές στην βρετανίδα πρωθυπουργό, επικρίνοντας αδιάκοπα την στρατηγική της στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, πριν αποχωρήσει από τη κυβέρνηση για να υπερασπισθεί την γραμμή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι πολύ δημοφιλής στη βάση των Τόρις, αλλά όχι και τόσο μεταξύ των συναδέλφων του που του προσάπτουν τις αναρίθμητες γκάφες του και τον ντιλεταντισμό του.
Άντρεα Λίντσομ
Ένθερμη Brexiteer, η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το Κοινοβούλιο, παραιτήθηκε την Τετάρτη, στερώντας την Τερέζα Μέι από ένα σημαντικό στήριγμα. Η 56χρονη έχει περάσει τρεις δεκαετίες της ζωής της στο Σίτι του Λονδίνου. Έκανε όνομα κατά την διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας για το δημοψήφισμα του 2016, όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, υπερασπιζόμενη με πάθος, χωρίς όμως να χάνει την ηρεμία και το χαμόγελό της, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκαταλέγεται στους ηττημένους στην κούρσα για την πρωθυπουργία το 2016.
Μάικλ Γκόουβ
Ο 51χρονος υπουργός Περιβάλλοντος και υπερασπιστής του Πλαστικού, έπαιξε για τους Βrexiteers τον ρόλο του εγγυητή εντός της κυβέρνησης Μέι. Υπολοχαγός του Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για το δημοψήφισμα του 2016, ο Μάικλ Γκόουβ τον μαχαίρωσε πισώπλατα αποσύροντας την υποστήριξη προς το πρόσωπό του την ώρα που εκείνος ετοιμαζόταν να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, πριν τελικά απορριφθεί στην ψηφοφορία των μελών του κόμματος. Στην κούρσα που αρχίζει μπορεί θα επωφεληθεί από τη ευελιξία των θέσεών του.
Τζέρεμι Χαντ
Ο 52χρονος υπουργός Εξωτερικών αρχικά υποστήριξε την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν αλλάξει στρατόπεδο, απογοητευμένος από την «αλαζονική» στάση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις. Κάποτε άνθρωπος του επιχειρηματικού κόσμου, μιλά ιαπωνικά, έχει κτίσει προφίλ του υπεύθυνου ανθρώπου που δεν φοβάται τις προκλήσεις, αφού όρισε επί έξι χρόνια τις τύχες του βυθισμένου σε κρίση Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) από το πόστο του υπουργού Υγείας.
Ντόμινικ Ράαμπ
Ο Ράαμπ ορίσθηκε υπουργός του Brexit τον Ιούλιο και παραιτήθηκε τέσσερις μήνες αργότερα διαφωνώντας για την συμφωνία της εξόδου της Τερέζα Μέι. Βλέπει το εαυτό του στην Ντάουνινγκ Στριτ; «Ποτέ μη λες ποτέ», δήλωσε πρόσφατα ο 45χρονος υπερφιλελεύθερος και υπερ-Brexiteer, μέλος της νέας φρουράς των συντηρητικών.
Σατζίντ Τζαβίντ
Ο 49χρονος υπουργός Εσωτερικών κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του με τη διαχείριση του σκανδάλου Windrush, που αφορά την μεταχείριση των μεταναστών από την Καραϊβική που είχαν φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ, πρώην τραπεζίτης και γιος πακιστανού ταξιτζή, υποστήριξε τις θέσεις των οπαδών της παραμονής στη ΕΕ, για να μετατραπεί σε ευρωσκεπτικιστή μετά το δημοψήφισμα.
Άμπερ Ραντ
Εξελέγη βουλευτής του 2010 έπειτα από μία καριέρα στα χρηματοπιστωτικά και την οικονομική δημοσιογραφία, συνόδευσε την Τερέζα Μέι στην πορεία της μέχρι την πρωθυπουργία, εξασφαλίζοντας έτσι το υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας. Εργατική και αποτελεσματική, η 55χρονη Αμπερ Ραντ, μπορεί να πληρώσει ακριβά τις ευρωφιλικές της θέσεις.