Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει την Κυριακή η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
Η κ. Μέρκελ μοιάζει όλο και πιο απομονωμένη στην προσωπική της αντίθεση στην προσπάθεια της Άγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αντιμετωπίζει επικρίσεις από την τουρκική πολιτική ηγεσία για την «ήπια» προσέγγισή της έναντι των Κούρδων αυτονομιστών ακτιβιστών.
Η διήμερη επίσκεψη της Μέρκελ σημειώνεται σε μια ευαίσθητη συγκυρία. Η αλλαγή προέδρου στη Γαλλία δίνει νέα ώθηση στην διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα είναι αναγκασμένη να συνεργασθεί πιο ενεργά με τις χώρες της Δύσης, καθώς η σύρραξη στη Συρία δοκιμάζει τις σχέσεις της με τις γειτονικές της χώρες.
«Παρά ορισμένες αναντίρρητες διαφορές απόψεων για ορισμένα θέματα, υπήρχε πάντοτε ένα θεμέλιο για να βασίζονται οι συνομιλίες, η επιθυμία να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο και να δείξουμε σεβασμό», είπε ένας αξιωματούχος ερωτηθείς γι’ αυτή την διμερή σχέση.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, οι οποίες άρχισαν το 2005, έχουν αποτελματωθεί λόγω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό – η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και την αντίθεση του Παρισιού και του Βερολίνου στην τουρκική ένταξη.
Όμως την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ξεπαγώσει τις συνομιλίες με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο που άπτεται της βοήθειας για τις περιοχές της ΕΕ. Ο προκάτοχος του Ολάντ, ο συντηρητικός Νικολά Σαρκοζί, αντιτάσσεται σθεναρά στις ελπίδες της Τουρκίας να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Τουρκία έχει ολοκληρώσει μόλις 1 από τα συνολικά 35 «κεφάλαια» πολιτικής που κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα πρέπει να ολοκληρώσει εναρμονιζόμενη προς την Ευρώπη πριν ενταχθεί. Από τα υπόλοιπα, μόλις τα 13 είναι ανοιχτά και όχι «παγωμένα». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύει ότι ακόμη η Άγκυρα δεν πληροί τα κριτήρια της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.
«Η Γαλλία μετέβαλε τη συμπεριφορά της έναντι της Τουρκίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Λεβέντ Γκιουμρουκτσού. «Αναμένουμε η Γερμανία, ένα σημαντικό μέλος της ΕΕ, να υποστηρίξει τις ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ».
Όταν ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί το Βερολίνο τον Οκτώβριο η Μέρκελ του είχε πει ότι η ΕΕ θα είναι «ένας τίμιος εταίρος στην διαπραγμάτευση».
Η επίσκεψη της Μέρκελ θα αρχίσει με μια επίσκεψη στους Γερμανούς στρατιωτικούς που χειρίζονται και φρουρούν τις συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Πάτριοτ κι έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική επαρχία Καχραμανμαράς, 100 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία.
Ο Ερντογάν και η Μέρκελ, η οποία θα συνοδεύεται από μια μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών, θα έχουν πιο εύκολο έργο όταν θα συζητήσουν για οικονομικά θέματα και το διμερές εμπόριο.