Υπέρ ενός ευρύτερου συνασπισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη σημερινή πλειοψηφία, μεταξύ «των σοσιαλιστών και των συντηρητικών», ώστε να προωθηθεί μετά τις ευρωεκλογές «ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο», τάσσεται ο Εμανουέλ Μακρόν μέσω συνέντευξής του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Le Soir των Βρυξελλών.
«Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μια πλειοψηφία ανάμεσα στους σοσιαλιστές και τους συντηρητικούς. Χρειάζεται ένας ευρύτερος συνασπισμός, στον οποίο οι ισορροπίες θα είναι πολύ πιο σεβαστές. Θα πρέπει να εργασθούμε για να οικοδομήσουμε αυτόν τον συνασπισμό της προόδου και του μέλλοντος με ηγέτες όπως ο (Βέλγος) Σαρλ Μισέλ, ο (Ολλανδός) Μαρκ Ρούτε, ο (Πορτογάλος) Αντόνιο Κόστα και άλλοι», ανέφερε.
Διότι, όπως πρόσθεσε, «έχουμε να οικοδομήσουμε ξανά ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο, μέσω του οποίου πρέπει να δούμε πώς η Ευρώπη θα υπερασπιστεί την ιστορία της και το μέλλον της απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, οι ευαισθησίες ανάμεσα στους μεν και τους δε είναι λιγότερο σημαντικές από την άβυσσο που μας χωρίζει από τα άκρα».
Ο Μακρόν δεν επιθυμεί να βρεθεί σε μια «κατάσταση στην οποία κανένας συνασπισμός δεν θα μπορεί να σχηματίσει μια πλειοψηφία» και επιθυμεί συνεπώς να εργασθεί για να τη σχηματίσει μαζί με «τους σοσιαλδημοκράτες, ένα μέρος των χριστιανοδημοκρατών και των οικολόγων».
Αναφορικά με τη διαδικασία της επιλογής των επόμενων προέδρων της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , όπως αναδημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε πως το ζήτημα θα είναι να «οικοδομηθεί μια συναίνεση» ανάμεσα στους ηγέτες την επομένη των εκλογών.
Ερωτηθείς σχετικά με τον Μισέλ Μπαρνιέ, εκτίμησε πως ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit «ανήκει στους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν εξαιρετικές ιδιότητες και που μπορούν να περιληφθούν» στον κατάλογο των εν δυνάμει υποψηφίων, όπως και ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, του οποίου εγκωμίασε το πολιτικό του θάρρος.
Τέλος, αναφορικά με την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία αντιτάχθηκε η Γαλλία στα μέσα Απριλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως «η Ευρώπη έχει άδικο να υποκύπτει στις εξωτερικές πιέσεις». Και διαβεβαίωσε: «Έχουμε άδικο να αφήνουμε να πλανάται η αμφισημία ότι θα μπορούσαμε τάχα να δεχθούμε να διευκολύνουμε την είσοδο αγαθών ή τροφίμων ή προϊόντων που δεν θα είχαν τις ίδιες υγειονομικές, περιβαλλοντικές και κλιματικές απαιτήσεις με τις δικές μας».