Ολοένα και περισσότερες απειλές δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες η βουλευτής του Πράσινου Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας Γκολρίζ Γαχραμάν, δικηγόρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γεννήθηκε στο Ιράν και έφτασε στη χώρα ως μετανάστρια όταν ήταν παιδί
Σήμερα της δόθηκε αστυνομική συνοδεία, μέτρο ασυνήθιστο για τη Νέα Ζηλανδία, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, καθώς ακροδεξιοί, υπέρμαχοι της υπεροχής της λευκής φυλής, την απείλησαν εξαιτίας των απόψεών της για τη ρητορική μίσους.
Η αστυνομία έκρινε πως οι απειλές εναντίον της είναι αρκετά σοβαρές ώστε να αυξήσουν την ασφάλειά της, κι έτσι η Γαχραμάν θα συνοδεύεται από έναν φρουρό όταν φεύγει από το κοινοβούλιο.
«Είναι ανησυχητικό να υπάρχουν μυστικές ομάδες λευκών ακροδεξιών που μιλούν για εσένα» δήλωσε η Γαχραμάν η οποία είναι μεταξύ των λίγων βουλευτών που ανήκουν σε μειονότητες.
«Μετά την επίθεση στο Κράιστσερτς η Νέα Ζηλανδία μας ζήτησε να αλλάξουμε. Οι Νεοζηλανδοί θέλουν να συζητάμε τα θέματα έντονα, αλλά να αφήνουμε μακριά από τη συζήτηση τις προσωπικές επιθέσεις. Έχουμε μάθει όλοι ότι οι λέξεις, περιλαμβανομένων των αναρτήσεων στο Διαδίκτυο, έχουν επιπτώσεις» τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους από το κοινοβούλιο.
Η Γαχραμάν έχει ζητήσει να ελέγχεται η ρητορική μίσους, κάτι που έχει εξοργίσει τους αντιπάλους της κάποιοι από τους οποίους την κατηγόρησαν ότι επιθυμεί να περιορίσει την ελευθερία του λόγου. Οι διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον της είναι ιδιαίτερα σοκαριστικές.
Η Γαχραμάν έχει καταγγείλει στο παρελθόν ότι έχει λάβει απειλές για τη ζωή της και ρατσιστικές προσβολές, με κάποιους να την έχουν χαρακτηρίσει στο dιαδίκτυο «τρομοκράτισσα» και «τζιχαντίστρια».
Μετά το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράιστσερτς στις 15 Μαρτίου, όπου ένας Αυστραλός ακροδεξιός σκότωσε 51 μουσουλμάνους, εγείρονται ερωτήματα στη Νέα Ζηλανδία για το αν οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία στις ενδείξεις που υπήρχαν για τη δράση των υπέρμαχων της υπεροχής της λευκής φυλής και για το αν διατίθενται επαρκείς πόροι για την προστασία των ευάλωτων κοινοτήτων.
Οι πολιτικοί στη Νέα Ζηλανδία συνήθως δεν έχουν αστυνομική συνοδεία, με εξαίρεση την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν. Η κοινή γνώμη της χώρας σοκαρίστηκε όταν υπουργός δέχθηκε μια γροθιά στο πρόσωπο την ώρα που περπατούσε για να πάει στο υπουργείο.