Ο στόχος ήταν και είναι η μη διαταραχή των ζωών των Κυπρίων που ζουν στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων και σε κάθε περίπτωση θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για επίτευξη του στόχου αυτού, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισιέλ Μπαρνιέ, στέλλοντας ταυτόχρονα μήνυμα ότι ανεξαρτήτως της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στο Λονδίνο τα ζητήματα και οι λύσεις παραμένουν σταθερές.
Σε κοινές τους δηλώσεις, ο κ. Μπαρνιέ και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης διαμήνυσαν στο Λονδίνο ότι προτιμητέα επιλογή είναι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου, υλοποιώντας τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, που θα έχει τις λιγότερο αρνητικές συνέπειες για όλους, αλλά ταυτόχρονα γίνονται ετοιμασίες για άτακτο Brexit.
Μισέλ Μπαρνιέ: Όποια και αν είναι η πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ζητήματα και ο λύσεις παραμένουν οι ίδιες
«Η βασική επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου, παραμένει η ίδια, υπάρχουν τρεις επιλογές, συμφωνία, όχι συμφωνία ή καθόλου Brexit», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μπαρνιέ.
Ο Γάλλος αρχιδιαπραγματευτής είπε πως η ΕΕ πάντοτε εργαζόταν για μια συμφωνία, καθώς θεωρεί πως η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης θα δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο το χρόνο για μια συντεταγμένη αποχώρηση με σεβασμό των υποχρεώσεων και των δύο πλευρών, ενώ θα υπάρξει χρόνος για διευθέτηση των χρηματοοικονομικών ζητημάτων με σεβασμό στην ετυμηγορία του βρετανικού δημοψηφίσματος.
«Ό,τι και αν συμβεί και όποια και αν είναι η πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ζητήματα και ο λύσεις παραμένουν οι ίδιες», είπε, για να προσθέσεις πως ωστόσο οι συζητήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αφορούν κυρίως τη συμφωνία αποχώρησης αλλά την μελλοντική σχέση με την ΕΕ.
Κατέστησε σαφές ότι η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί μια μεταβατική περίοδος που θα δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκαθαρίσει τη διαπραγματευτική της θέση, μια μεταβατική περίοδος για εξεύρεση των συγκεκριμένων διευθετήσεων στο κρίσιμο θέμα των συνόρων της Βορείου Ιρλανδίας, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έδωσε στη Βρετανία τρεις επιλογές, είτε τη συμμετοχή στη Ενιαία Αγορά, ή στην Τελωνειακή Ένωση ή τη συνομολόγηση μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου.
«Τώρα αναμένουμε μια καθαρότητα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο μεσοδιάστημα συνεχίζουμε να ετοιμαζόμαστε για μη συμφωνία. Αυτή δεν είναι η επιλογή της ΕΕ, εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναλάβει τις ευθύνες του»κατέληξε.
Για τις Βρετανικές Βάσεις, ο Μισέλ Μπαρνιέ είπε πως ο κοινός μας στόχος ήταν και παραμένει να διατηρήσουμε το στάτους κβο και να αποφύγουμε την διαταραχή στις ζωές των ανθρώπων που διαμένουν στις περιοχές των Βάσεων.
«Αυτό κάναμε στην συμφωνία αποχώρησης και σε κάθε περίπτωση θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να πετύχουμε τον στόχο αυτό», κατέληξε.
Νίκος Χριστοδουλίδης: Να διασφαλίσουμε ότι οι επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην οικονομία
Στις δικές του δηλώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η Συμφωνία που έχει επιτευχθεί αποτελεί τον καλύτερο και μοναδικό τρόπο για να εξασφαλιστεί η ομαλή και εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου με τις λιγότερες αρνητικές συνέπειες», επισημαίνοντας την εκτίμησή του προς το έργο του κ. Μπαρνιέ και της ομάδας του.
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμη πως η παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου «ήταν ζωτικής σημασίας υπό τις περιστάσεις, καθώς παρέχει την απαιτούμενη βεβαιότητα και την ευχέρεια χρόνου στους πολίτες μας και στις επιχειρήσεις».
«Αν και ειλικρινά ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί καθοριστική πρόοδος στο Λονδίνο, η οποία θα οδηγήσει στην επικύρωση από το Βρετανικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, έχουμε προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην οικονομία θα ελαχιστοποιηθούν, ανεξάρτητα από τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί τελικά το Brexit», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Εξέφρασε τέλος την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης «για τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε μαζί του και με την Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Πρωτόκολλο που αφορά τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο», το οποίο, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, το Πρωτόκολλο έχει ενσωματωθεί στη Συμφωνία Αποχώρησης.