Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να αποκαταστήσει το δικαίωμα ψήφου της Ρωσίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), το οποίο είχε απολέσει μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Αυτό συμπεραίνεται από την ανακοίνωση που υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 47 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην σύνοδο της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι σήμερα 17 Μαΐου. Στο κείμενο της απόφασης που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, αναφέρεται ότι όλες οι χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ισότιμη βάση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην Ρωσία θα δοθεί η δυνατότητα άμεσα να διορίσει την αντιπροσωπεία η οποία θα συμμετάσχει στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ στα τέλη Ιουνίου. Στην ολομέλεια αυτή θα ληφθούν εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις καθώς θα εκλεγεί ο νέος γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως και μερικοί δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Οι Ρώσοι θα μπορούν να συνεχίσουν να απευθύνονται στο ΕΔΑ
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σχολιάζοντας την απόφαση που ελήφθη στο Ελσίνκι, έγραψε στο μικρομπλόγκ του στο twitter τα εξής: «Είναι καλό ότι συμφωνήσαμε να παραμείνει η Ρωσία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδιαίτερα επειδή διατηρεί το δικαίωμα για εκατομμύρια Ρώσους να απευθύνονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απόφαση για ίσα δικαιώματα για όλες τις αντιπροσωπείες θα τηρηθεί και διαβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία δεν θα αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
«Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την υπέρβαση της τρέχουσας κρίσης, την οποία δημιούργησαν οι παράτυπες ενέργειες της ΚΣΣΕ» επεσήμανε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι « αν αυτή η απόφαση θα εφαρμοσθεί, τότε (στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ που συνέρχεται τον Ιούνιο –σ.σ.) θα πρέπει να τεθεί τέλος στην κατάσταση που είχε ως συνέπεια οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι να μην μπορούν να συμμετάσχουν στις εργασίες της».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα παραιτηθεί από τις υποχρεώσεις της, περιλαμβανομένων και των οικονομικών, προσθέτοντας ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να συνεχίσει να εργάζεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης με γνώμονα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των αρχών που ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών. «Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της ΚΣΣΕ», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην απόφαση που είχε ληφθεί το 2014, βάσει της οποίας η Ρωσία στερήθηκε το δικαίωμα ψήφου, είπε ότι «παραβίαζε την καταστατική διάταξη για την ισότητα όλων των κρατών που εκπροσωπούνται σε όλα τα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Όταν η Ρωσία είχε στερηθεί του δικαιώματος ψήφου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Μόσχα αρνήθηκε να συμμετέχει στις εργασίες της ΚΣΣΕ, ενώ από το καλοκαίρι του 2017 έπαψε να καταβάλλει τις συνδρομές της.