Πάνω από εκατό θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking) καταγράφηκαν μέσα σε δέκα χρόνια (2002-2012) στην Κροατία. Οι περισσότερες περιπτώσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση και εξαναγκαστική εργασία, υπογραμμίσθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης του έργου «Ταυτοποίηση και Προστασία των Θυμάτων Trafficking», στη Βουλή της χώρας.
Από το σύνολο των 116 θυμάτων που καταγράφηκαν το διάστημα 2002-2012, 58 ήταν Κροάτες πολίτες που έπεσαν στα «δίχτυα» του trafficking, εντός της επικράτειας της χώρας. Μικρότερος ήταν ο αριθμός των πολιτών που έπεσαν θύματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο διευθυντής της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας Μπράνκο Σότσανατς. Μόνο το 2012, καταγράφηκαν 11 περιπτώσεις trafficking στην Κροατία, πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κροατία, Λουίτζι Μπαρίλε, τόνισε ότι ο αριθμός των θυμάτων που έγινε γνωστός, ίσως είναι μικρότερος σε σχέση με την πραγματικότητα.
Το πρόγραμμα ταυτοποίησης των θυμάτων χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος IPA 2010 για την Κροατία, με στόχο την ενδυνάμωση των δομών αντιμετώπισης και καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και της έρευνας για τη διασύνδεση των «μορφών» trafficking.
Το έργο υλοποιείται από την αρμόδια κρατική υπηρεσία της Κροατίας, σε συνεργασία με τη ρουμανική υπηρεσία καταπολέμησης του trafficking.
Η εμπορία ανθρώπων – για σεξουαλική εκμετάλλευση ή εργασία – αποτελεί θεμελιώδη παράβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Θεωρείται ως ένα από τα σοβαρότερα ποινικά αδικήματα παγκοσμίως και είναι μια σύγχρονη μορφή δουλείας.