Η παραίτηση του Πάπα, κίνηση ασυνήθιστη για τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, έχει προκαλέσει ένα κύμα από φήμες και εικασίες σε μια προσπάθεια να ερμηνευτεί η πράξη του.

Ένα χτύπημα στο κεφάλι του Βενέδικτου έρχεται τώρα να ερμηνευτεί από τα ιταλικά Μέσα σαν αιτία για την παραίτησή του Ποντίφικα.

Σύμφωνα με τη «La Stampa», ο Πάπας είχε τραυματιστεί τον προηγούμενο χρόνο στο κεφάλι, κάτι που δεν είχε γίνει γνωστό. Διαπίστωσε το χτύπημα αφού είδε αίμα στο μαξιλάρι και τα μαλλιά του. Το περιστατικό σημειώθηκε στη Λατινική Αμερική.

Πηγή της εφημερίδας που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι ο τραυματισμός σημειώθηκε ένα βράδυ στο Μεξικό, όταν ο Βενέδικτος προσπαθούσε να κινηθεί μέσα στο δωμάτιό του, αδυνατώντας να βρει το διακόπτη του φωτός! Παρόλο που το τραύμα δεν ήταν σοβαρό, η πηγή της εφημερίδας εξηγεί ότι το περιστατικό έβαλε τον Πάπα σε σκέψεις.

«Ήξερε ότι δεν είχε πλέον τη φυσική δύναμη να αντέξει αυτά τα μακρινά ταξίδια, την αλλαγή της ώρας, το βάρος των δημόσιων υποχρεώσεων».

Από την άλλη, το Βατικανό επιμένει ότι πίσω από την παραίτηση δεν κρύβεται κάποια συγκεκριμένη ασθένεια.