Το πρώτο «βήμα» για την έναρξη του διαλόγου μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, με στόχο την εκτόνωση της διπλωματικής κρίσης, έκανε η Ιαπωνία.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης πρότεινε σήμερα τη διεξαγωγή «συνομιλιών σε υψηλό επίπεδο» με την Κίνα το συντομότερο δυνατό, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και έναν συνολικό διάλογο για τα στρατηγικά θέματα.

Η Κίνα έχει διακόψει από την Κυριακή κάθε επαφή σε ανώτερο επίπεδο με τις ιαπωνικές αρχές διαμαρτυρόμενη για την κράτηση στην Ιαπωνία του καπετάνιου του κινέζικου αλιευτικού, το οποίο συγκρούστηκε στις 7 Σεπτεμβρίου με δύο σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής κοντά στις βραχονησίδες που οι Ιάπωνες ονομάζουν Σενκάκου και οι Κινέζοι Ντιαόγιου.

Χθες, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Σεϊτζι Μαεχάρα απέρριψε τις διεκδικήσεις της Κίνας για τα νησιά αυτά, επισημαίνοντας ότι «αποτελούν μέρος των ιαπωνικών εδαφών».

«Τα νησιά Σενκάκου αποτελούν τμήμα της Ιαπωνίας, δεν υπάρχει θέμα εδαφικής διεκδίκησης», τόνισε ο υπουργός από τη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε: «όταν συμβεί κάτι θα το αντιμετωπίσουμε σύμφωνα με τους νόμους της πατρίδας μας».