Τετρακόσιες σαράντα χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν από την εγχώρια αγορά εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Βιομηχάνων της Βουλγαρίας (ΒΙΑ) Μπόζινταρ Ντάνεφ, στη διάρκεια των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου που διεξήχθη στη Σόφια με θέμα τον κοινωνικό διάλογο και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.
Όπως διευκρίνισε από το σύνολο των 440.000 θέσεων εργασίας οι 344.000 αφορούν υπαλλήλους και οι υπόλοιπες αυτοαπασχολούμενους.
Ο Ντάνεφ τόνισε ότι την τελευταία 20ετία, στη Βουλγαρία «είδε» το κλείσιμο πολλών παραγωγικών μονάδων στους τομείς της χημικής και αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και της ανάπτυξης ηλεκτρονικών ειδών. Προς το παρόν, 150.000 από το σύνολο των 350.000 επιχειρήσεων στη Βουλγαρία δεν έχουν κανένα υπάλληλο και λειτουργούν μόνο με τους ιδιοκτήτες τους ή αυτοαπασχολούμενους, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 38% του συνόλου των απασχολουμένων εργάζονται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και του εμπορίου, το 20% στο γεωργικό τομέα και το 16% στο δημόσιο τομέα, της υγείας και της εκπαίδευσης.
«Εάν δεν παρέχουμε δουλειές σε εργαζόμενους ανειδίκευτους ή σε όσους διαθέτουν χαμηλή ειδίκευση, η Βουλγαρία θα “πνιγεί από το έγκλημα”» υπογράμμισε ο Ντάνεφ και πρόσθεσε πως η ΒΙΑ προτείνει, για την αποφυγή της επιδείνωσης στην αγορά εργασίας, δράσεις για την ενασχόληση αυτών των ατόμων με στόχο τη δημιουργία εισοδήματος. Σε αυτές τις δράσεις εντάσσεται και η πρόταση της ΒΙΑ για την παραχώρηση -για διάρκεια δέκα ετών – δημόσιας γης σε επιχειρηματίες, άπορους και άνεργους με στόχο να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Ο Ντάνεφ σημείωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι εισαγωγές των τροφίμων στη Βουλγαρία σημείωσαν αύξηση δώδεκα μονάδων, (πάνω από το 80% των τροφίμων στη Βουλγαρία εισάγεται). Επίσης, η Ένωση προτείνει την ίδρυση κέντρων για την κατάρτιση των ενδιαφερομένων και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όσους ενδιαφέρονται να στραφούν στη γεωργική παραγωγή