Με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αντίστοιχα, καθώς και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, επικοινώνησε τηλεφωνικά μέσα στο Σαββατοκύριακο ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μεταφέροντάς τους την αποφασιστικότητά του να προωθήσει την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, ο κ. Κέρι τόνισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αμερικανός πρόεδρο,ς Μπαράκ Ομπάμα, επιθυμούν και είναι δεσμευμένοι να εργαστούν ώστε να βρεθεί μια λύση «για μια βιώσιμη ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους».

Ο Σιμόν Πέρες, ο οποίος γνωρίζει τον Κέρι από την εποχή που εκείνος ήταν νεαρός γερουσιαστής, «τον συνεχάρη για τον διορισμό του και του έκανε μια σύνοψη των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ισραήλ για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και για διάφορα άλλα προβλήματα στην περιοχή», είπε η εκπρόσωπος.

Ο Νετανιάχου ενημέρωσε, επίσης, τον Τζον Κέρι για την πρόοδο στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης έπειτα από τις πρόσφατες εκλογές στο Ισραήλ.

Μιλώντας με τον Μαχμούντ Αμπάς, ο Κέρι υπογράμμισε «τη θετική πρωτοβουλία των Ισραηλινών» να αποδεσμεύσουν την Τετάρτη 100 εκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν σε ένα μέρος του ποσού που οφείλεται στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ο Κέρι γνωστοποίησε επίσης στον Αμπάς την πρόθεσή του να τον συναντήσει «όποτε είναι δυνατόν», μια πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών ξεκίνησε τη θητεία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, συνομιλώντας πέραν των ηγετών Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής, και με τους υπουργούς Εξωτερικών Μεξικού, Καναδά, Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία των ερευνών για τη βομβιστική επίθεση της περασμένης Παρασκευής στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.