Το έργο ενός γαλλορωσικού ερευνητικού κέντρου κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών παρέλυσε μετά την άρνηση των ρωσικών αρχών να παραχωρήσουν βίζα στη νέα διευθύντριά του.

Δεκάδες Ρώσοι επιστήμονες από πανεπιστήμια όλης της χώρας ζήτησαν, με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, να παρέμβει για να χορηγηθεί βίζα στην Αμαντίν Ρεγκαμί, όπως αποκάλυψε ο ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας.

«Το κέντρο αυτό είναι βασικής σημασίας για τη συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας στον τομέα των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών» τονίζουν οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων ο δημογράφος Ανατόλι Βισνέφσκι και ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, Αρσένι Ρογκίνσκι.

Το γαλλορωσικό κέντρο ιδρύθηκε το 2001, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τη Γαλλία και έχει ως βασικό στόχο να διευκολύνει τη δουλειά των Γάλλων ερευνητών στη Ρωσία και των Ρώσων συναδέλφων τους στη Γαλλία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας επιβεβαίωσε την άρνηση των ρωσικών αρχών να χορηγήσουν «άδεια εργασίας» στην Ρεγκαμί και εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή. Η ίδια η Ρεγκαμί, που στο παρελθόν έχει κάνει μελέτες για τον πόλεμο στην Τσετσενία και τις ταραχές στη Ρωσία, είπε ότι επισήμως δεν της δόθηκε καμία εξήγηση για τους λόγους που δεν της χορηγείται βίζα.