Η πιο παρατεταμένη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αυτή που ξεκίνησε το 2007 στις ΗΠΑ και διήρκεσε 18 μήνες, όπως προκύπτει από έρευνα του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών (NBER).

Στην έρευνα του NBER ελήφθησαν υπόψη και άλλα στοιχεία πέραν του ΑΕΠ, όπως τα εισοδήματα, η απασχόληση, η βιομηχανική παραγωγή καθώς και οι πωλήσεις στο χονδρεμπόριο.

Όπως τονίζεται, οι προηγούμενες παρατεταμένες μεταπολεμικές υφέσεις ήταν τις περιόδους 1973-75 και 1981-82, οι οποίες διήρκεσαν 16 μήνες.

Στις συνέπειες της ύφεσης στην αμερικανική κοινωνία αναφέρθηκε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα, από τη Φιλαδέλφεια. Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε πως η ύφεση εξακολουθεί να πλήττει εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι εξακολουθούν να μην βρίσκουν δουλειά.

«Ακόμα και αν οι οικονομολόγοι λένε ότι η ύφεση τελείωσε επισήμως πέρυσι, προφανώς, για εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι εξακολουθούν να μην βρίσκουν δουλειά, ανθρώπους που έχουν δει τις αξίες των κατοικιών τους να μειώνονται, ανθρώπους που αγωνίζονται να πληρώσουν τους καθημερινούς λογαριασμούς τους, γι’ αυτούς η ύφεση παραμένει», ανέφερε χαρακτηριστικά.