Το Ισραήλ αποδέσμευσε 100 εκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν σε μέρος των ποσών που οφείλονται στην Παλαιστινιακή Αρχή και τα οποία είχαν δεσμευτεί μετά την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος παρατηρητή στον ΟΗΕ το Νοέμβριο, ανακοινώθηκε σήμερα στην Ιερουσαλήμ.

Τα οικονομικά προβλήματα της Παλαιστινιακής Αρχής συζητήθηκαν αυτή την εβδομάδα κατά τη συνάντηση ανάμεσα στον Νετανιάχου και τον Τόνι Μπλερ, τον απεσταλμένο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ και Ρωσία).

Μετά τις συνομιλίες αυτές, ο ισραηλινός πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση για την εκταμίευση του ποσού το νωρίτερο δυνατό, ίσως και σήμερα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στις 2 Δεκεμβρίου η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το προσωρινό πάγωμα της μεταφοράς των χρημάτων στην Παλαιστινιακή Αρχή λόγω διαφόρων τελωνειακών δασμών που παρακρατεί για λογαριασμό των Παλαιστινίων.

Η οικονομική κύρωση ελήφθη σε αντίποινα για το παλαιστινιακό διάβημα στον ΟΗΕ, και την οποία οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν ως «παράνομη».

Το πάγωμα της μεταφοράς των χρημάτων έχει ως συνέπεια η Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη δημοσιονομική κρίση, και οι μεγάλες δυνάμεις να ανησυχούν για την εξέλιξη αυτή.