Το 80% των Σλοβένων δεν στηρίζει την κυβέρνηση της χώρας και θεωρεί ότι η έξοδος από την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα θα επιτευχθεί με τη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και την αποχώρηση του κατηγορούμενου για διαφθορά πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα ή με πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις.

Τα στοιχεία τους δημοσιεύθηκαν σήμερα, ημέρα συμπλήρωσης ακριβώς ενός χρόνου από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο αρχηγός του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα.

Το 80% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση, σύμφωνα με την έρευνα της Σχολής Εφαρμοσμένων Κοινωνικών Ερευνών της Νόβα Γκόριτσα.

Βάσει της ίδιας έρευνας, το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κρίση στη χώρα θα επιλυθεί με πρόωρες εκλογές, ανεξάρτητα αν προκαλέσουν στασιμότητα των μεταρρυθμίσεων.

Το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η τωρινή κεντροδεξιά κυβέρνηση μπορεί να παραμείνει για αρκετούς μήνες, αν ο κ. Γιάνσα αφήσει σε κάποιον άλλον τον πρωθυπουργικό θώκο, κάτι που έχει αρνηθεί αρκετές φορές.

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ντέλο της Λιουμπλιάνας, το 62% των Σλοβένων δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα θα μπορέσει να λειτουγρεί ως κυβέρνηση μειοψηφίας μετά και την αποχώρηση ενός από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και την αναγγελία άλλων δύο κομμάτων ότι σχεδιάζουν την έξοδό τους.