Για «αναθέρμανση» των συζητήσεων της Άγκυρας με το Παρίσι αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας τους στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς μίλησαν, μετά τη σημερινή συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, Νικόλ Μπρικ.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία εξετάζει την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ βλέπει σε αυτό το πεδίο επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και το έναυσμα για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες δοκιμάστηκαν πολλές φορές επί Νικολά Σαρκοζί.
«Συζητήσαμε με τον υπουργό σημαντικά προγράμματα της Τουρκίας σχετικά με εξοπλισμό για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Η Γαλλία έχει εταιρίες άριστες στον τομέα και είναι φυσικό να έχουμε αυτές τις συζητήσεις», δήλωσε η κ. Μπρικ προς τους δημοσιογράφους.
«Ακούω τις ανάγκες της Τουρκίας και απαντώ σ’ αυτές. Αυτό που επιθυμούμε είναι η Τουρκία να αποκτήσει την καλύτερη τεχνολογία, την ασφαλέστερη, ξέρουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε η Γαλλίδα υπουργός.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις πυρηνικές τεχνολογίες που έχει αναπτύξει η Γαλλία. Θα έχουμε μια ολόκληρη σειρά συζητήσεων και θα δούμε ποια έργα θα τους δώσουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο κ Γιλντίζ, τονίζοντας, πάντως, ότι «θέματα τόσο σημαντικά, όσο το πυρηνικό, δεν μπορούν να συζητούνται ανεξάρτητα από τα διεθνή ζητήματα».
Η Τουρκία συνήψε το 2010 μια συμφωνία με τη Ρωσία για να κατασκευάσει ένα πρώτο πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού, στη νότια Τουρκία.
Η Άγκυρα πρόκειται να αναθέσει πριν από το τέλος του μήνα την κατασκευή ενός δεύτερου, έργιο το οποίο διεκδικούν η Κίνα, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.
Η επιχείρηση Atmea, στην οποία συμμετέχουν ο γαλλικός όμιλος Areva και ο ιαπωνικός Mitsubishi Heavy Industries (MHI), ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την κατασκευή του τρίτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού.
Η Μπρικ επανέλαβε χθες και σήμερα στους τούρκους συνομιλητές της πως η πρώτη της επίσκεψη στη χώρα τους αποτελεί ένα «πολιτικό σήμα» από την πλευρά του νέου προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μετά τις τεταμένες σχέσεις που διατηρούσε με την Τουρκία ο προκάτοχός του, ο Νικολά Σαρκοζί.