Η χθεσινή επίθεση στο Πανεπιστήμιο του Χαλεπιού στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 80 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους νεαρούς φοιτητές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ευθύνεται για τις δύο εκρήξεις που σκόρπισαν το θάνατο στο πανεπιστήμιο, καθώς κυβέρνηση και αντάρτες επιρρίπτουν τις ευθύνες οι μεν στους δε.

«Ο απολογισμός από την τρομοκρατική επίθεση που είχε ως στόχο τους φοιτητές μας ανέρχεται προς το παρόν στους 82 νεκρούς και περισσότερους από 160 τραυματίες», δήλωσε ο κυβερνήτης του Χαλεπιού Μοχάμαντ Ουαχίντ Άκαντ. Με τον όρο «τρομοκράτες» οι κυβερνητικές αρχές εννοούν τους αντάρτες.

Ο αριθμός των θυμάτων επιβεβαιώθηκε και από έναν γιατρό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Χαλεπιού. Ωστόσο ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε λόγο για «τουλάχιστον 52 νεκρούς», κυρίως φοιτητές και εκτοπισμένους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Αντικυβερνητικοί ακτιβιστές ανέφεραν ότι το καθεστώς εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση στο πανεπιστήμιο. Στρατιωτική πηγή από την άλλη διαβεβαίωσε ότι οι αντάρτες εκτόξευσαν δύο πυραύλους εδάφους-αέρος οι οποίοι δεν έφτασαν στο στόχο τους και κατέληξαν να πέσουν στο πανεπιστήμιο.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sana μετέδωσε επίσης ότι «οι τρομοκράτες εκτόξευσαν δύο πυραύλους» εναντίον του πανεπιστημίου που βρίσκεται στο δυτικό Χαλέπι. «Ήταν η πρώτη ημέρα των εξετάσεων και μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται φοιτητές και πρόσφυγες», πρόσθεσε το πρακτορείο. Από τις εκρήξεις υπέστησαν ζημιές οι σχολές Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής.

Οι εξετάσεις στο πανεπιστήμιο ματαιώθηκαν. Παρά τις συνεχιζόμενες μάχες, το πανεπιστήμιο του Χαλεπιού ξανάρχισε τη λειτουργία του στα μέσα Οκτωβρίου. Το κτίριο βρίσκεται σε έναν τομέα που ελέγχεται από το στρατό και σε αυτό είχαν εγκατασταθεί πολλοί εκτοπισμένοι από τις συγκρούσεις.

Στα βίντεο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο οι φοιτητές διακρίνονται πολλοί άνθρωποι πανικόβλητοι να κλαίνε. Τριγύρω υπάρχουν σπασμένα τζάμια ενώ κομμάτια από το ταβάνι έχουν πέσει στο πάτωμα. Ορισμένοι φοιτητές κατευθύνονται στην έξοδο αλλά κάποιος τους φωνάζει να μείνουν μέσα στο κτίριο.

(φωτογραφία αρχείου)