Διεθνή έρευνα για «δεκαετίες σοβαρών παραβιάσεων» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, ζήτησε η επικεφαλής του ΟΗΕ για το θέμα, Νάβι Πιλάι, σε μία σπάνια δήλωσή της για την Πιονγιάνγκ, στο πλαίσιο της οποίας εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν υπήρξε βελτίωση από τότε που ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ανέλαβε την εξουσία, πριν από ένα χρόνο.
«Εξαιτίας της συνεχιζόμενης σοβαρότητας της κατάστασης, πιστεύω πως μια σε βάθος έρευνα σε μια από τις χειρότερες – αλλά και λιγότερο κατανοητές και καλυμμένες ειδησεογραφικά – καταστάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, όχι μόνον είναι πλήρως δικαιολογημένη, αλλά και έχει ήδη καθυστερήσει πολύ», ανέφερε.
Η Πιλάι εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι οι διεθνείς ανησυχίες για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα και τις εκτοξεύσεις πυραύλων από την Πιονγιάνγκ επισκιάζει «την αξιοθρήνητη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας».
Το δίκτυο των στρατοπέδων κρατουμένων στη Βόρεια Κορέα, όπου πιστεύεται ότι κρατούνται τουλάχιστον 200.000 πολιτικοί κρατούμενοι, χαρακτηρίζεται από διαρκείς παραβιάσεις, όπως βιασμοί, βασανιστήρια, εκτελέσεις και εργασία σε συνθήκες δουλείας, υποστήριξε η Πιλάι.
«Υπήρξαν μερικές αρχικές ελπίδες ότι η έλευση ενός νέου ηγέτη μπορεί να έφερνε κάποια θετική αλλαγή στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας. Όμως ένα χρόνο αφού ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο νέος ανώτατος ηγέτης της χώρας, δεν βλέπουμε σχεδόν καμιά ένδειξη βελτίωσης», επισήμανε η αξιωματούχος του ΟΗΕ, καταλήγοντας.