Η κυβέρνηση του Μαλί έχει κηρύξει από χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εξαπέλυσε, με τη βοήθεια της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών, αντεπίθεση στο κεντρικό Μαλί για να απωθήσει την προέλαση των ισλαμιστών στο νότο της χώρας, ενώ το Παρίσι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επισπεύσει την αποστολή διεθνούς δύναμης στη χώρα αυτή.
Η προέλαση των ισλαμιστών, οι οποίοι ελέγχουν εδώ και εννέα μήνες το βορρά, «σταμάτησε», δήλωσε στρατιωτική πηγή του Μαλί, σύμφωνα με την οποία η αντεπίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων με την υποστήριξη διεθνούς δύναμης θα συνεχιστεί.
Ο στρατός του Μαλί ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας ότι ελέγχει την πόλη Κόνα, που είχε περάσει την προηγουμένη στα χέρια των ισλαμιστών. Η αντεπίθεση άρχισε από το Σεβαρέ, μια περιοχή 70 χλμ. νότια της Κόνα, που διαθέτει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην περιοχή και απ΄όπου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν την Πέμπτη για να αποβιβάσουν ξένους στρατιώτες μεταξύ τους και λευκούς και να μεταφέρουν οπλισμό.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε τη δέσμευση των γαλλικών δυνάμεων, η παρουσία των οποίων στο έδαφος του Μαλί είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από στρατιωτικές πηγές στο Μαλί. «Η χώρα αυτή αντιμετωπίζει μια επίθεση τρομοκρατικών στοιχείων προερχόμενων από το βορρά, των οποίων την ωμότητα και το φανατισμό γνωρίζει όλος ο κόσμος», τόνισε εξηγώντας ότι το Παρίσι απάντησε στο αίτημα για βοήθεια του προέδρου του Μαλί, στο οποίο ανταποκρίθηκαν και δυτικοαφρικανικές χώρες.
Στην Ουάσινγκτον ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι συμμερίζεται τον σκοπό της Γαλλίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανότητα να βοηθήσουν τη Γαλλία στη στρατιωτική της αποστολή στο Μαλί εναντίον των ισλαμιστών, με επιμελητειακή υποστήριξη και με την παροχή πληροφοριών που θα γίνει με τη συνδρομή και μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρακολούθησης, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Το βόρειο Μαλί τελεί από τις αρχές του 2012 υπό τον έλεγχο ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων και έγινε προπύργιο της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (AQMI).
Ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν διακοπεί, οι μάχες άρχισαν εκ νέου αυτή την εβδομάδα, με τους ισλαμιστές να καταλαμβάνουν την Κόνα και να απειλούν ότι θα συνεχίσουν την επίθεση στο νότο.
Το Παρίσι ζήτησε από τους γάλλους πολίτες των οποίων η παρουσία δεν είναι απαραίτητη να αναχωρήσουν από το Μαλί.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε αργά το βράδυ της Πέμπτης την ταχεία ανάπτυξη της διεθνούς δύναμης στο Μαλί, της οποίας η αποστολή θα διαρκέσει μήνες.
Σε επιστολή της η Γαλλία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζήτησε επίσης την Παρασκευή από το Συμβούλιο να επισπεύσει την εφαρμογή της απόφασης 2085, που επιτρέπει κυρίως την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης στο Μαλί, πρώην γαλλική αποικία.