Ανέστειλαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα τις δραστηριότητές τους στην Υεμένη, μετά την απαγωγή τραυματία, ο οποίος στη συνέχεια βρέθηκε νεκρός.
Η οργάνωση σταμάτησε να δέχεται ασθενείς σε κέντρο εντατικής ιατρικής φροντίδας μετά το περιστατικό της 2ας Απριλίου, όταν ομάδα ένοπλων απείλησε τους φρουρούς και το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Αλ-Σαντάκα του Άντεν, που τελεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Οι ένοπλοι απήγαγαν στη συνέχεια έναν ασθενή, ο οποίος είχε διακομιστεί την προηγουμένη προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΜΚΟ. Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός την ίδια ημέρα σε δρόμο της συνοικίας Αλ-Μανσούρα.
Η οργάνωση διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Είχαν προηγηθεί απειλές και συμβαίνει εν μέσω κλιμάκωσης της βίας στο Άντεν, μεγάλη πόλη-λιμάνι στη νότια Υεμένη.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε την εισαγωγή ασθενών μέχρι νεωτέρας» δήλωσε η Καρολίν Σεκάν, διευθύντρια προγραμμάτων των MSF στην Υεμένη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι λόγω της επιδείνωσης της ασφάλειας στο Άντεν και των συνεπειών της στις ιατρικές δραστηριότητές μας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό η ζωή του οποίου τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας των γεγονότων αυτών» πρόσθεσε.
Διοικητής της αστυνομίας του Άντεν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ένας άνδρας, ο οποίος ενεπλάκη αυτή την εβδομάδα σε αντιπαράθεση μεταξύ ένοπλων ομάδων, εισήχθη σε κλινική των MSF. Ένοπλοι άνδρες τον βρήκαν, τον απήγαγαν και τον σκότωσαν, πρόσθεσε.
Ομάδες των MSF εργάζονται στο νοσοκομείο Αλ-Σαντάκα από το 2012. Η ανθρωπιστική οργάνωση εγχειρίζει συνολικά σε 12 νοσοκομεία και σε περισσότερα από 20 κέντρα ιατρικής φροντίδας σε 11 επαρχίες της Υεμένης.
Το Άντεν είναι η προσωρινή πρωτεύουσα της κυβέρνησης της Υεμένης αφότου οι αντάρτες Χούτι κατέλαβαν, το 2014, την πρωτεύουσα Σαναά, στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επενέβη τον Μάρτιο του 2015 προκειμένου να βοηθήσει την κυβέρνηση να σταματήσει την προώθηση των Χούτι, μετά την πτώση μεγάλων περιοχών στα χέρια των ανταρτών. Από τότε η σύγκρουση έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 10.000 ανθρώπων, σύμφωνα με μερικό απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο ΜΚΟ εκτιμούν πως ο αριθμός των νεκρών είναι σαφώς πιο υψηλός, με μερικές από αυτές να κάνουν λόγο για πενταπλάσιο απολογισμό.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στην Υεμένη μαίνεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο σήμερα.