Η Δαμασκός κατηγορεί την Τουρκία ότι επιδίδεται σε λεηλασίες στο Χαλέμι και, παράλληλα, επικρίνει τον ειδικό απεσταλμένο της διεθνούς κοινότητας, Λαχντάρ Μπραχίμι, για τις δηλώσεις του ότι δεν βλέπει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να έχει ρόλο σε μια ενδεχόμενη μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία.

Σε ανακοίνωση του συριακού ΥΠ.ΕΞ. σημειώνεται πως η Δαμασκός «εξεπλάγη ιδιαίτερα» από τα σχόλια του Μπραχίμι και τονίζεται ότι αυτά αποδεικνύουν πως ο διεθνής απεσταλμένος είναι «κατάφωρα προκατειλημμένος από εκείνους που συνωμοτούν εναντίον της Συρίας και του λαού της».

Σε μία άλλη κίνηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας κατηγόρησε τη γειτονική Τουρκία ότι επιδίδεται σε λεηλασίες εργοστασίων στην περιοχή του Χαλεπιού και κάλεσε τον ΟΗΕ να παρέμβει ώστε να τερματισθεί αυτό που η ίδια αποκαλεί «παράνομη πράξη επίθεσης, που προσομοιάζει στην πειρατεία».

«Περίπου 1.000 εργοστάσια που εδρεύουν στην πόλη του Χαλεπιού έχουν πλιατσικολογηθεί και τα αγαθά τους έχουν μεταφερθεί στην Τουρκία με τη βοήθεια της κυβέρνησής της», καταγγέλλει το συριακό ΥΠ.ΕΞ. σε ηλεκτρονικό μήνυμά του με παραλήπτη τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν.

«Το γεγονός ότι μία γειτονική χώρα, όπως η Τουρκία, υποστηρίζει την τρομοκρατία και διευκολύνει τη λεηλασία του πλούτου της Συρίας θα πρέπει να προκαλέσει την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», υποστηρίζει το συριακό ΥΠΕΞ.

Η Συρία κάλεσε την Τουρκία «να επιστρέψει τα κλεμμένα αγαθά στους ιδιοκτήτες τους και να αποζημιώσει για όσα από αυτά υπέστησαν βλάβες».