Με τίτλους όπως «Πρόταση μομφής κατά του Ερντογάν» (SpiegelOnline), «Μάθημα στον πρόεδρο Ερντογάν (Der Tagesspiegel), Μήνυμα στο καθεστώς Ερντογάν (Stern) και «Ο Ερντογάν δεν αποφεύγει τώρα τις μεταρρυθμίσεις» (Handelsblatt) υποδέχεται ο γερμανικός Τύπος την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία.
Το SpiegelOnline επισημαίνει ότι «τυπικά οι αυτοδιοικητικές αφορούσαν μόνο την εκλογή νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων. Ο ίδιος ο Ερντογάν όμως χαρακτήρισε τις εκλογές αυτές δημοψήφισμα για την κυβέρνησή του κάνοντας λόγο για “ζήτημα ζωής και θανάτου”. Ο πρόεδρος μπορεί να ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα μόνο ως μομφή εις βάρος του.
Παρά την οικονομική και μιντιακή του υπεροχή, παρά τα καψώνια κατά της αντιπολίτευσης ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να κερδίσει στα μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που δείχνει πόσο μεγάλη είναι η απογοήτευση των ανθρώπων από την κυβερνητική πολιτική. Ο Ερντογάν ανήλθε κάποτε στην εξουσία γιατί έπεισε τους ψηφοφόρους ότι είναι σε θέση να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Τώρα όμως η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 2001».
Der Tagesspiegel: Μάθημα στον πρόεδρο Ερντογάν
Η εφημερίδα Der Tagesspiegel σημειώνει: «Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν ο Ταγίπ Ερντογάν παραδεχθεί την ήττα του, αλλά και πως ο τούρκος πρόεδρος και το κυβερνών κόμμα θα διαχειριστούν αυτό το χτύπημα. Προεκλογικά ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι θα απομακρύνει μέλη της αντιπολίτευσης από τα αξιώματά τους σε περίπτωση νίκης. Απείλησε μάλιστα ότι θα καθαιρέσει τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, υποψήφιο του αντιπολιτευτικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Οι σκληρές επιθέσεις του προέδρου συσπείρωσαν την αντιπολίτευση. Έτσι το φιλοκουρδικό HDP προέτρεψε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν είναι όμως τα λάθη τακτικής του προέδρου που οδήγησαν σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά η οικονομική κρίση. Πολλοί ψηφοφόροι απείχαν από τις εκλογές γιατί θεωρούν την κυβέρνηση υπεύθυνη για την ύφεση, την ανεργία και τη συνεχή υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Η κυβέρνηση συγκαλύπτει τις πραγματικές διαστάσεις της κρίσης. Τώρα όμως ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να αντιδράσει, αν θέλει να αποτρέψει μια πλήρη κατάρρευση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια χρηματοδότησε με δανεικά την οικονομική ανάπτυξη. Δεν αποκλείεται η οικονομική κρίση και οι πιέσεις στο εσωτερικό να πείσουν τον πρόεδρο Ερντογάν να ξεκινήσει προσπάθειες επαναπροσέγγισης της Δύσης.
Η Handelsblatt, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, παρατηρεί: «Τo AKP μετατράπηκε από μεταρρυθμιστή σε κόμμα διαχείρισης της εξουσίας. Εν τέλει το κυβερνών κόμμα ζημιώθηκε από την μεταρρύθμιση του Συντάγματος, τον εντοπισμό αντιπάλων του κράτους και τη διαχείριση της απόπειρας πραξικοπήματος. Η εσωτερική πολιτική μονοπώλησε την καθημερινότητα τα τελευταία χρόνια. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ξεκίνησαν οι μαζικές συλλήψεις, στη συνέχεια δόθηκαν οικονομικά κίνητρα, τα οποία διαδέχθηκαν αυξήσεις φόρων. Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τις αυτοδιοικητικές οι φόροι μειώθηκαν, ενώ χορηγήθηκαν αφειδώς συγχωροχάρτια για αυθαίρετα κτίσματα.
Το εθνικό νόμισμα κατέρρευσε, όταν η Άγκυρα εισήλθε σε τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ. Για να μην χάσει ωστόσο τους σταθερούς ψηφοφόρους του ο πρόεδρος Ερντογάν διασφάλισε ότι η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια. Αποτέλεσμα; αδύναμη λίρα, υψηλός πληθωρισμός και ανοδική ανεργία. Τα αποτελέσματα των αυτοδοικητικών δείχνουν ότι πολλοί ψηφοφόροι εμπιστεύονται ακόμα το ΑΚΡ. Ολοένα και περισσότεροι ωστόσο πιστεύουν ότι η αντιπολίτευση θα τα κατάφερνε εξίσου καλά. Για τη Δημοκρατία στη Τουρκία αυτό αποτελεί θετικό μήνυμα».