Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είχε δηλώσει με στόμφο ότι θα τερμάτιζε σε 24 ώρες τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο, πλέον εξετάζει όλα τα σενάρια, καθώς η τελική απόφαση δεν θα παρθεί από τον ίδιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σύμβουλοι του νέου αμερικανού προέδρου αναπτύσσουν μια ευρεία στρατηγική κυρώσεων για να βοηθήσουν στην επίλυση του πολέμου. Στη συζήτηση συμμετέχουν ορισμένα πρόσωπα από τη μελλοντική κυβέρνηση, πρώην αξιωματούχοι από την πρώτη θητεία του Τραμπ και συντηρητικές δεξαμενές σκέψης.

Η πρώτη προσέγγιση προβλέπει ένα σενάριο όπου μία λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία «είναι ορατή» και προβλέπει κυρώσεις επί των ρωσικών πετρελαιοπαραγωγών εταιρειών, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σύναψη μιας «ειρηνευτικής συμφωνίας», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η δεύτερη επιλογή βασίζεται σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της πίεσης στη Μόσχα, με ενισχυμένες κυρώσεις.

Οι πηγές που μίλησαν σχετικά, διευκρινίζουν ότι τα σχέδια της ομάδας Τραμπ βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια και τελικά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του ίδιου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα σχεδιάζει να αυξήσει κατά 30% το προσωπικό στις ένοπλες δυνάμεις της, κάτι που έχει θορυβήσει χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία, όπως η Φινλανδία.

Ενισχύεται η ουκρανική αμυντική βιομηχανία

Η ουκρανική αμυντική βιομηχανία αύξησε σημαντικά πέρυσι την παραγωγή της, παρά τις αλλεπάλληλες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones. Όπως είπε ο Χέρμαν Σμετάνιν, υπουργός Στρατηγικής Βιομηχανίας, τον τελευταίο χρόνο «παρήχθησαν περίπου 2,5 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και αντίστοιχος αριθμός πυρομαχικών για μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Σε σύγκριση με το 2023, η παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας έχει εξαπλασιαστεί, είπε ο Σμετάνιν, χωρίς όμως να παρουσιάσει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό αυτόν.

Υπογράμμισε πως στόχος για τη φετινή χρονιά είναι η παραγωγή 3.000 πυραύλων και 30.000 drones μεγάλου βεληνεκούς. Περίπου το 1/3 των όπλων που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας κατασκευάζονται στην Ουκρανία, επισήμανε ο Σμετάνιν.

Την ίδια εικόνα είχε παρουσιάσει νωρίτερα και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέροντας ότι σχεδόν το 40% των όπλων που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του προέρχεται από τις ΗΠΑ και ένα 30% από ευρωπαίους συμμάχους.

Πυρετώδεις είναι εξάλλου οι προσπάθειες της Μόσχας να αυξήσει δραστικά την παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας προκειμένου να ενισχύσει την πολεμική μηχανή της, σχεδόν τρία χρόνια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.