Τον νόμο για την τιμωρία της ομοφυλοφιλίας και της μοιχείας στο Μπρουνέϊ, που προβλέπει θάνατο δια λιθοβολισμού, επικαλούμενος το ισλαμικό δίκαιο, καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, ο νέος νόμος προβλέπει «βάρβαρες και απάνθρωπες ποινές».
«Καλώ την κυβέρνηση να αποτρέψει την εφαρμογή του νέου δρακόντειου ποινικού κώδικα, ο οποίος, αν τεθεί σε ισχύ, θα σημάνει σοβαρή οπισθοδρόμηση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Μπρουνέι, δηλώνει σε ανακοίνωση η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.
Η τροποποίηση του υπάρχοντος νόμου, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 3 Απριλίου, «ενσωματώνει στη νομοθεσία βάρβαρες και απάνθρωπες ποινές που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του σχετικού με τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνούς δικαίου, ανάμεσά τους και τον θάνατο δια λιθοβολισμού».
Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ και ο βρετανός μουσικός Ελτον Τζον έχουν απευθύνει κάλεσμα για μποϊκοτάζ εννέα ξενοδοχείων που συνδέονται με τον σουλτάνο του Μπρουνέι.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο νέος νόμος του Μπρουνέι προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής για πληθώρα παραβιάσεων όπως ο βιασμός, η μοιχεία, οι εξωσυζυγικές σεξουαλικές σχέσεις για τους μουσουλμάνους, η εξύβριση ή η προσβολή του προφήτη Μωάμεθ. Εισάγει επίσης την δημόσια μαστίγωση ως τιμωρία για την άμβλωση και τον ακρωτηριασμό για την κλοπή. Ποινικοποιεί επίσης την έκθεση μουσουλμανόπαιδων σε θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές κάθε άλλης θρησκείας πλην του ισλάμ.
Η ομοφυλοφιλία, μέχρι σήμερα παράνομη, στο εξής συνιστά έγκλημα. Η θανατική ποινή περιλαμβάνεται στην νομοθεσία του Μπρουνέι, όμως η τελευταία εκτέλεση είχε γίνει το 1957, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο τον ΟΗΕ.
«Ζητώ από το Μπρουνέι να διατηρήσει το ντε φάκτο μορατόριο για την εφαρμογή της θανατικής ποινής» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Μισέλ Μπατσελέτ και τονίζει ότι οι διεθνείς νόμοι και κανόνες οι σχετικοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στην εφαρμογή της θανατικής ποινής, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά σε περίπτωση δολοφονίας ή ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και έπειτα από δίκη που διεξάγεται με απόλυτη τήρηση της διαδικασίας. «Στην πραγματικότητα, καμία δικαστική εξουσία στον κόσμο δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι είναι απαλλαγμένη από σφάλματα και τα γεγονότα δείχνουν ότι η θανατική ποινή εφαρμόζεται σε ήδη ευάλωτα πρόσωπα, με αυξημένο κίνδυνο δικαστικών σφαλμάτων».
Την εξουσία στο σουλτανάτο του Μπρουνέι ασκεί από το 1967 ο σουλτάνος Χασανλ Μπολκιάχ. Το 2013, ανακοινώθηκε η σταδιακή εισαγωγή της σαρία, του ισλαμικού δικαίου, αλλά η εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων καθυστέρησε για πρακτικούς λόγους και εξαιτίας της αντίδρασης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
(φωτογραφία αρχείου)