Να τοποθετηθούν εκ νέου επί της συμφωνίας για το Brexit καλούνται σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές αλλά μόνο στο τμήμα της συμφωνίας που έχει διαπραγματευτεί η βρετανική πλευρά με την ΕΕ.

Όπως μεταδίδει το BBC, θα ψηφίσουν για το ιρλανδικό backstop, τον λεγόμενο «λογαριασμό» της αποχώρησης και τα δικαιώματα των πολιτών.

Δεν θεωρείται όμως επακριβώς τρίτη ψηφοφορία επί της συμφωνίας, επειδή δεν περιλαμβάνει το κομμάτι της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ.

Οι βουλευτές είναι οργισμένοι με τις εξελίξεις ενώ η επικεφαλής των κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης Άντρεα Λίντσομ χαρακτήρισε το βήμα αυτό «κρίσιμο» εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να διασφαλίσει καθυστέρηση του Brexit έως τις 22 Μαΐου.

Η σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία θα γίνει την ημέρα που κανονικά η Βρετανία θα αποχαιρετούσε επισήμως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς η 29η Μαρτίου ήταν η «τελική» ημερομηνία – ορόσημο του Brexit.

Σύμφωνα με το BBC, η Τερέζα Μέι ζητά ουσιαστικά από τους βουλευτές να «παίξουν σε δύο ταμπλό», ψηφίζοντας σήμερα επί του πρώτου μέρους της συμφωνίας, που ξεκαθαρίζει το θέμα της αποχώρησης, και αφήνοντας το μακροπρόθεσμο μέρος της για τις επόμενες εβδομάδες.

Και πάλι όμως δεν είναι σίγουρο αν κι έτσι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη που θέλει η Τερέζα Μέι, καθώς και οι Εργατικοί και οι Βορειοϊρλανδοί του DUP έχουν ανακοινώσει πως θα καταψηφίσουν σήμερα τη συμφωνία.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δηλώνει πως η συμφωνία δεν μπορεί να διαχωριστεί από την πολιτική διακήρυξη των μελλοντικών σχέσεων» γιατί σε αντίθετη περίπτωση πρόκειται για ένα τυφλό Brexit». Ο αντιπρόεδρος του DUP Νάιτζελ Ντοντς λέει πως δεν περιμένει μαγικά της τελευταίας στιγμής που θα άλλαζαν τη στάση του κόμματος.

Η συμφωνία της Μέι περιλαμβάνει το πόσα χρήματα θα πρέπει η Βρετανία να καταβάλλει στην ΕΕ αποχωρώντας, λεπτομέρειες για τη μεταβατική περίοδο, το backstop και την πολιτική διακήρυξη για το πώς θα λειτουργήσει η μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε αναβολή του Brexit μετά την 29η Μαρτίου και έως τις 22 Μαΐου, εφόσον η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει τη συμφωνία της Τερέζα Μέι έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Εάν αυτό δεν συμβεί, προτείνει συντομότερη παράταση έως τις 12 Απριλίου, ημερομηνία στην οποία η Βρετανία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές 2019 και είτε να περάσει με κάποιο τρόπο τη συμφωνία είτε να δείξει μία άλλη διέξοδο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας αναφέρεται μόνο η ανάγκη να εγκριθεί έως σήμερα η συμφωνία αποχώρησης, όχι η πολιτική διακήρυξη, κάτι που, από τη μία πλευρά, διευκολύνει κάπως τα πράγματα.

Ωστόσο η σημερινή ψηφοφορία δεν επιτρέπει στη Βουλή να επικυρώσει το «πακέτο» της αποχώρησης, επειδή η νομοθεσία που αφορά το Brexit επιτρέπει κάτι τέτοιο μόνο μετά την ψηφοφορία επί της συμφωνίας αποχώρησης και της πολιτικής διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.