Οι ινδικές αρχές επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση στην «καρδιά» του Νέου Δελχί, κλείνοντας οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικούς σταθμούς στην πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την τάξη μετά τα εκτεταμένα επεισόδια του σαββατοκύριακου ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, που ξέσπασαν με οργή για τον μαζικό βιασμό μιας νεαρής γυναίκας.
Σε ένα ασυνήθιστο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Μανμοάν Σινγκ κάλεσε να υπάρξει ηρεμία και δεσμεύτηκε ότι οι βιαστές θα τιμωρηθούν για το «τερατώδες» έγκλημά τους.
Η κυβέρνηση του Σινγκ, που συχνά επικρίνεται διότι δεν έχει καμιά επαφή με τους απλούς πολίτες, κατελήφθη εξαπίνης από το βάθος και την έκταση της λαϊκής οργής που ξέσπασε, αφού οι διαδηλώσεις μεγεθύνθηκαν σα χιονοστιβάδα και εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις. Η Ινδία θεωρείται από τις λιγότερο ασφαλείς χώρες για τις γυναίκες στον κόσμο – ειδικά στο Νέο Δελχί αναφέρεται ένας βιασμός κάθε 18 ώρες…
Αντί να καθησυχάσει την οργή, η κυβέρνηση βρέθηκε σε θέση άμυνας λόγω των καταγγελιών για τη χρήση βίας από την αστυνομία για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις και λόγω των κατηγοριών πως ελάχιστα έπραξε τα οκτώ χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία προκειμένου να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τις γυναίκες.
Οι διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες στην πρωτεύουσα έπειτα από εκείνες του 2011 εναντίον της διαφθοράς.
«Ο λαός δεν αντιδρά απλά σε μια υπόθεση βιασμού. Αντιδρά στη γενικευμένη δυσφορία, στην απόγνωση έναντι της κυβέρνησης. Υπάρχει μια αίσθηση ότι η ηγεσία είναι εντελώς αποσυνδεδεμένη» από τα προβλήματα των πολιτών της χώρας, σημείωσε ο πολιτικός αναλυτής Νίρτζα Τσόντρι.
Η αστυνομία απέκλεισε δρόμους προς την Πύλη της Ινδίας, ένα επιβλητικό μνημείο τύπου πύλης του θριάμβου στο κέντρο της πρωτεύουσας, που έχει γίνει το επίκεντρο των διαδηλώσεων, στις οποίες συμμετέχουν κυρίως φοιτητές.
Πολλοί σταθμοί του τρένου στο Νέο Δελχί επίσης έκλεισαν, προκαλώντας κυκλοφοριακή ασφυξία στην πόλη των 16 εκατ. κατοίκων.
Οι διαδηλώσεις επισκίασαν την επίσημη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και προκάλεσαν προβλήματα στο πρόγραμμά του.
Η 23χρονη γυναίκα που υπήρξε θύμα της επίθεσης της 16ης Δεκεμβρίου – όταν ξυλοκοπήθηκε, υπέστη πολλαπλό βιασμό επί μια ώρα και κατόπιν πετάχτηκε έξω από ένα λεωφορείο εν κινήσει στο Νέο Δελχί – νοσηλεύεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση και παραμένει σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής της.
Στα σφοδρά επεισόδια του σαββατοκύριακου η αστυνομία χρησιμοποίησε ρόπαλα, δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση εναντίον διαδηλωτών σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας. Τουλάχιστον 68 διαδηλωτές και 78 αστυνομικοί τραυματίστηκαν μόνο χθες. Ένας αστυνομικός νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Συγκεντρώσεις, πορείες και δεήσεις με κεριά έγιναν επίσης σε άλλες πόλεις της Ινδίας, όπου η κατάσταση πάντως ήταν πολύ πιο ήρεμη.
«Καλώ όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες να διατηρήσουν την (κοινή) ειρήνη και την ηρεμία. Σας βεβαιώνω ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εγγυηθούμε την προστασία και την ασφάλεια των γυναικών σε αυτή τη χώρα», είπε ο Σινγκ στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Ο Ινδός πρόεδρος επικρίθηκε διότι παρέμεινε σχεδόν εντελώς σιωπηλός μετά το βιασμό. Εξέδωσε μια ανακοίνωση για το θέμα για πρώτη φορά χθες, μια εβδομάδα μετά το έγκλημα.
Η Σόνια Γκάντι, επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου, συναντήθηκε με διαδηλωτές για να ακούσει τα αιτήματά τους.
Πολιτικοί σχολιαστές, κοινωνιολόγοι και διαδηλωτές λένε ότι ο βιασμός πυροδότησε την βαθιά οργή για την αδύναμη και απομακρυσμένη διακυβέρνηση και την κακή διαχείριση σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. «Υπάρχει πολλή οργή», σχολίασε η Ραντζάνα Κουμάρι, διευθύντρια του Κέντρου Κοινωνικής Έρευνας στο Δελχί.
Οι βιασμοί που καταγγέλλονται στην Ινδία αυξήθηκαν 9,2% φθάνοντας τα 24.206 κρούσματα το 2011 από 22.172 το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας στατιστικής για το έγκλημα.