Με μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις και τελετές γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου στην Ιρλανδία αλλά και σε άλλες χώρες, ειδικά όπου υπάρχει ιρλανδική διασπορά, η ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

Ο Άγιος Πατρίκιος ήταν Χριστιανός ιεραπόστολος και θεωρείται προστάτης Άγιος της Ιρλανδίας. Άσκησε τα ιεραποστολικά και επισκοπικά του καθήκοντα περί το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα και, σύμφωνα με τη Wikipedia, η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται σε περισσότερες χώρες από οποιαδήποτε άλλη εθνική εορτή.

Γεννήθηκε στη Σκοτία και σε ηλικία περίπου 15 ετών απήχθη από Ιρλανδούς πειρατές. Όντας σκλαβωμένος εργάστηκε ως βοσκός για έξι χρόνια. Σαν βοσκός προσευχόταν συχνά και έτσι γνώρισε το Θεό.

Το 432 χειροτονήθηκε επίσκοπος με το όνομα Πατρίκιος και στάλθηκε από την Αγία Έδρα στην Ιρλανδία προκειμένου να καταπολεμήσει την αίρεση των Πελαγιανών, αλλά και για την περαιτέρω διάδοση του Χριστιανισμού. Παρέμεινε εκεί για πολλά χρόνια ως επίσκοπος της Άρμαγκ, ζώντας υποδειγματικό βίο και λατρευόμενος από το πνευματικό του ποίμνιο.

Δίδαξε το μυστήριο της μίας και ομοουσίου Αγίας Τριάδος χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το τριφύλλι, του οποίου τα φύλλα αποτελούνται από τρία κομμάτια αλλά στην ουσία είναι ένα.

Ο Άγιος Πατρίκιος θεωρείται άγιος από την Ορθόδοξη, την Καθολική, τη Λουθηρανική και την Αγγλικανική εκκλησία. Η ημέρα του Αγίου Πατρίκιου είναι αργία στη Βόρεια Ιρλανδία, στην Καναδική επαρχία της Νέας Γης και Λαμπραντόρ αλλά γιορτάζεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βρετανία, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και σε πολλές άλλες χώρες.

Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν παρελάσεις και φεστιβάλ, εκδηλώσεις που καλούνται céilithe, και παντού κυριαρχεί το πράσινο χρώμα και το τριφύλλι. Οι περιορισμοί της Νηστείας της Σαρακοστής στο φαγητό και το αλκοόλ αίρονται για την ημέρα, κι έτσι συνήθως οι εκδηλώσεις συνοδεύονται από άφθονη μπίρα.