Κάνοντας λόγο για «παράνομες» πρωτοβουλίες που απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους, ο ΟΗΕ ζήτησε «επιμόνως» από το Ισραήλ να «εγκαταλείψει» τα σχέδιά του για νέους οικισμούς στη Δυτική Όχθη.
«Η κατασκευή των οικισμών στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη», τόνισε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας,Τζέφρι Φέλτμαν.
Αν υλοποιηθούν τα έργα αυτά, θα «καταφέρουν ένα σχεδόν μοιραίο πλήγμα στις πιθανότητες που απομένουν για να επιτευχθεί μια λύση δύο κρατών»μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, επισήμανε.
Το ισραηλινό υπουργείο Στέγασης δημοσίευσε χθες πρόσκληση μειοδοτικών προσφορών για 1.048 νέες κατοικίες σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Οι περισσότερες από τις οικοδομές αυτές θα βρίσκονται σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη – στο Μπετάρ Ιλίτ, στο Κάρνεϊ Σομρόν, στο Γκιβάτ Ζεέβ και στο Έφρατ – και ένας άγνωστος αριθμός στη συνοικία εποίκων Χαρ Χόμα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άριελ Ρόζεμπεργκ.
Ο δήμος της Ιερουσαλήμ είχε εγκρίνει προηγουμένως ένα σχέδιο για την κατασκευή 2.610 κατοικιών στο Γκιβάτ Χαματός, στον ανατολικό τομέα της πόλης.
Αν αυτό το έργο ολοκληρωθεί, θα είναι η πρώτη εβραϊκή γειτονιά εποίκων που δημιουργείται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε 15 χρόνια, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η επιτροπή Σχεδιασμού της περιοχής της Ιερουσαλήμ θα συνεδριάσει αύριο Πέμπτη για να συζητήσει και την κατασκευή 1.100 οικιστικών μονάδων, στον οικισμό εποίκων Γκίλο.
Την Δευτέρα, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή 1.500 κατοικιών στη Ραμάτ Σλόμο, αλλά και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Στην παρέμβασή του ο κ. Φέλτμαν ζήτησε επίσης από τους Ισραηλινούς «να ξαναρχίσουν χωρίς καθυστέρηση τη μεταβίβαση στη Παλαιστινιακή Αρχή» των εσόδων από τους φόρους και τους τελωνειακούς δασμούς που επιβάλλονται από το Ισραήλ.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει μπλοκάρει τους πόρους αυτούς σε αντίποινα για το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που παραχωρεί στην Παλαιστίνη το καθεστώς του κράτους μη-μέλους παρατηρητή.
Ο Φέλτμαν κάλεσε παράλληλα τις αραβικές χώρες να εκπληρώσουν από την πλευρά τους την υπόσχεσή τους για «γενναιόδωρη οικονομική στήριξη» των Παλαιστίνιων, ως αντίβαρο στα ισραηλινά οικονομικά αντίποινα.