Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε η η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν επιχειρηματίες από το βόρειο Κόσοβο στη διάβαση Γιάρινιε, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου – Σερβίας με αίτημα την άνευ όρων και ανεμπόδιστη διακίνηση των εμπορευμάτων.
Ο οδικός άξονας Ράσκα – Λεπόσαβιτς μπροστά από τη διέλευση Γιάρινιε, που λειτουργεί με βάση τη συμφωνία Κοσόβου – Σερβίας για την από κοινού διαχείριση των διαβάσεων αποκλείστηκε για δύο ώρες λόγω της διαμαρτυρίας. Μέλη της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) εμπόδισαν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στην περιοχή, κοντά στο νέο σημείο ελέγχου τοποθετώντας συρματόπλεγμα και παρατάχθηκαν μπροστά από τη διάβαση.
Στη διάβαση Γιάρινιε εκτός από τους αστυνομικούς του Κοσόβου είναι παρόντες μέλη της Eulex και αστυνομικοί της Σερβίας. Ένας από τους διαδηλωτές, ο Νεμπόισα Ραντούλοβιτς από το Λεπόσαβιτς δήλωσε ότι οι επιχειρηματίες από το βόρειο Κόσοβο δεν θα αποδεχθούν σε καμία περίπτωση «κάποιος από μικρή ή μεγάλη πόρτα να τους οδηγήσει σε ανεξάρτητο κράτους του Κοσόβου».
«Εμείς έχουμε το κράτος μας, τη Σερβία, έτσι αισθανόμαστε και θα υπερασπιστούμε το κράτος μας εδώ. Αυτή είναι η δική μας πλατφόρμα που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 13 χρόνια», ανέφερε ο κ. Ραντούλοβιτς, σύμφωνα με το σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό B92.
Ο Ράντος Πέτροβιτς επιχειρηματίας από την Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα είπε ότι οι Σέρβοι επιχειρηματίες του Κοσόβου δεν αποδέχονται τελωνειακούς του Κοσόβου, ούτε σύνορα στο Γιάρινιε.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς ή το διευθυντή του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Αλεξάνταρ Βούλιν, εντός 72 ωρών και προειδοποίησαν ότι αν δεν γίνουν σεβαστά τα συμπεράσματα της συνεδρίασης της σερβικής κυβέρνησης της 6ης Δεκεμβρίου,στα οποία γίνεται αναφορά στην ανεμπόδιστη ροή εμπορευμάτων που προορίζονται για το βόρειο Κόσοβο θα ζητήσουν από τη σερβική κυβέρνηση να διακόψει την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Αλεξάνταρ Βούλιν, είπε ότι στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε ότι δεν καταβάλλονται δασμοί στα εμπορεύματα που παραμένουν στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, αλλά η συμφωνία αυτή δεν τηρείται.