Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πρώτο εξάμηνο του 2013 πρέπει να προτείνει έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, εφ’ όσον η χώρα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιτύχει επαρκή πρόοδο στο διάλογο με το Κόσοβο.
Η κυπριακή προεδρία της Ε.Ε. ανακοίνωσε, αργά χθες το βράδυ, στις Βρυξέλλες, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξήραν την πρόοδο της Σερβίας και συστήνουν έναρξη των διαπραγματεύσεων στη διάρκεια της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου έως την 1η Ιουλίου του επόμενου έτους.
Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών εξήρε το θάρρος των αρχών του Βελιγραδίου να προχωρήσουν σε αποφασιστικά βήματα, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ σημειώνοντας ότι όσον αφορά το Βελιγράδι επιτέλους «δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ λόγων και πράξεων».
Από τη Σερβία, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένουν να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που αφορούν το κράτος δικαίου, τη μάχη κατά της διαφθοράς, την ελευθερία λόγου, την ελευθερία των ΜΜΕ, την περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.
Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όσον αφορά τις σχέσεις με το Κόσοβο ζητά από τη Σερβία την εγκαθίδρυση ενιαίων δικαστικών δομών και δομών ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή του Κοσόβου, την ενεργή συνεργασία της Σερβίας με την αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex) και να καταστεί δυνατή η εκπλήρωση των καθηκόντων της Eulex στο βόρειο Κόσοβο, συμπεριλαμβανομένης της ανεμπόδιστης συνεργασίας της αποστολής με τις αστυνομικές δυνάμεις του Κοσόβου (KPS) και της ενεργής στήριξης του δικαστηρίου στη Μιτρόβιτσα.
«Το Συμβούλιο αναμένει οι δύο πλευρές να συνεχίσουν και να επιταχύνουν το έργο με στόχο την πρόοδο σε όλες τις πτυχές των σχέσεων. Το Συμβούλιο, με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον, την άνοιξη του 2013 θα εξετάσει την πρόοδο σε όλα τα πεδία και εφ’ όσον έχει επιτευχθεί πρόοδος, στη διάρκεια της ιρλανδικής προεδρίας θα αποφασίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη» εξήγησε στους δημοσιογράφους η υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, Ερατώ Μαρκουλλή Κοζάκου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδρίασαν χθες το απόγευμα για να συμφωνήσουν για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ για τη Σερβία και το Κόσοβο.
Πριν από τη συνεδρίαση, φάνηκε πως οι χώρες -μέλη της ΕΕ δεν συμφωνούσαν στο ζήτημα της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2013 και στο να δοθεί στο Κόσοβο η δυνατότητα να αρχίσει τις προετοιμασίες για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και σταθεροποίησης με την ΕΕ.
Μετά από μαραθώνια συζήτηση επιτεύχθηκε συμβιβαστική λύση, στην οποία δεν γίνεται άμεση αναφορά σε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά σε χρονικό διάστημα, δηλαδή η χρησιμοποιείται η διατύπωση «στη διάρκεια της επόμενης προεδρίας της ΕΕ», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει απόφαση για τα θέματα αυτά.
Την ουσία του συμβιβασμού εξήγησε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι στα συμπεράσματα γίνεται αναφορά σε «χρονικό πλαίσιο» που αφορά τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αν αυτό θα γίνει τον Ιούνιο του 2013 ή αν είναι γνωστή συγκεκριμένη ημερομηνία, ο κ. Μπιλτ τόνισε ότι «δεν πρόκειται για ημερομηνία, αλλά για χρονική περίοδο».
Αποσαφηνίζοντας τη σύνθετη ορολογία στα συμπεράσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξει έκθεση προόδου, την οποία θα παραδώσει στο Συμβούλιο στη διάρκεια της ιρλανδικής προεδρίας.
«Αν η έκθεση είναι θετική, το Συμβούλιο θα αναθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίσει πλαίσιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και να αρχίσει τη διαδικασία εξέτασης διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Η πορεία προς τη διεύρυνση είναι σαφής, το Συμβούλιο ζητά κάτι τέτοιο από την Επιτροπή μετά από απόφαση έναρξης των διαπραγματεύσεων» είπε ο κ. Φούλε υποδεικνύοντας πρακτικά ότι άναψε εμμέσως το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.