Ο 21χρονος Ντίμα έχει κηρύξει «πόλεμο» στο αλκοόλ. Η βότκα και η μπύρα, όπως λέει, του στέρησαν μια ξέγνοιαστη παιδική ηλικία. «Ο πατέρας μου έπινε πολύ, πάρα πολύ. Ενίοτε γινόταν βίαιος. Εγώ μένω πάντα νηφάλιος», αναφέρει ο νεαρός Ρώσος. Ο ίδιος σίγουρα δεν επιβεβαιώνει το κλισέ που υπάρχει στο εξωτερικό σχετικά με τη Ρωσία και την κατανάλωση αλκοόλ.
Η ρωσική κυβέρνηση αυτή την περίοδο ετοιμάζει νέο νομοθετικό πλαίσιο με στόχο την προστασία των νέων από τον εθισμό στο αλκοόλ. Οι νέοι στη Ρωσία μπορούν να αγοράσουν αλκοόλ ήδη από την ηλικία των 18 ετών. Τουλάχιστον προς το παρόν. Στο μέλλον, σύμφωνα με τα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης, οι νέοι θα μπορούν να αγοράζουν ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ όταν κλείσουν τα 21. Εάν η ρωσική βουλή, η Δούμα, επικυρώσει το νέο νόμο τότε θα εισαχθούν ακόμη αυστηρότεροι κανόνες για το αλκοόλ. Ήδη από το 2013 έχει απαγορευθεί η πώληση αλκοόλ σε σούπερ μάρκετ και περίπτερα από 11 το βράδυ μέχρι 8 το πρωί. Ωστόσο το πρόβλημα της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ παραμένει έντονο. Τι θα κομίσουν λοιπόν τα νέα μέτρα;
Έχουν γίνει βήματα προόδου αλλά το πρόβλημα παραμένει
«Οι νέοι θα παρακάμψουν την απαγόρευση. Πείθουν συχνά τους πωλητές ότι αγοράζουν αλκοόλ για άλλους, για μεγαλύτερους. Αυτό το κάνουν συχνά και νέοι κάτω των 18» αναφέρει ο Ντίμα. «Ο πατέρας μου ήταν άνεργος. Έμενε στο σπίτι για βδομάδες και έπινε. Η κατάσταση ήταν δύσκολη», θυμάται ο ίδιος. Ο Ντίμα με τη μητέρα του αναγκάστηκαν να μετακομίσουν από την ανατολική Ρωσία στη Μόσχα χωρίς τον πατέρα. Πάντως η σχέση της ρωσικής κοινωνίας με το αλκοόλ μοιάζει να αλλάζει, εκτιμά ο Ρώσος βουλευτής Φεντότ Τουμουσόφ. «Παλιά όταν κάποιος δεν έπινε δεν τον έβλεπαν οι άλλοι με καλό μάτι. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει» ανέφερε πρόσφατα στη ρωσική τηλεόραση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οι Ρώσοι απέχουν από το αλκοόλ ολοένα περισσότερο. Σήμερα περίπου το 40% δηλώνει ότι δεν πίνει καθόλου αλκοόλ, ενώ πριν από 10 χρόνια το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 26%.
Ωστόσο, σύμφωνα με την deutsche welle, ακόμη σε κάποιες περιοχές, όπως στη νότια Σιβηρία, το πρόβλημα του αλκοολισμού εξακολουθεί να έχει μεγάλες διαστάσεις. Σύμφωνα με φετινά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι Ρώσοι άνω των 15 ετών καταναλώνουν κατά μέσο όρο 11,7 λίτρα καθαρού αλκοόλ ετησίως. Το 2010 ο αριθμός αυτός ήταν 15,8 λίτρα, ενώ στη Γερμανία το 2016 κατά μέσο όρο 11,3 λίτρα. Επίσης σύμφωνα με το ρωσικό υπ. Υγείας το 2017 περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι αντιμετώπιζαν πρόβλημα εθισμού στο αλκοόλ.
Από τη Σοβιετική Ένωση μέχρι σήμερα
Αξίζει να σημειωθεί ότι προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου είχαν αρχίσει να γίνονται ήδη στη Σοβιετική Ένωση επί Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Ο τότε ηγέτης της ΕΣΣΔ ήθελε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κατάχρησης αλκοόλ θέτοντας περιορισμούς στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών και επιβάλλοντας υψηλές τιμές. Έκτοτε έχουν γίνει κάποια βήματα, ενώ ήδη από το 1998 λειτουργεί η Ένωση Ανώνυμων Αλκοολικών, με πάνω από 500 ομάδες μελών ανά τη ρωσική επικράτεια. Ωστόσο πολλοί θεωρούν μια πλήρη απαγόρευση του αλκοόλ στη Ρωσία ως μη αποτελεσματική. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η διαδικτυακή εφημερίδα lentra.ru για το θέμα: «Κάτι τέτοιο είναι πρώτον αδύνατο και δεύτερον το αλκοόλ παραμένει ένα εξαιρετικό μέσο που φέρνει ηρεμία και χαλάρωση σε ανθρώπους που ζουν δύσκολη ζωή». Βέβαια, όταν καταναλώνεται με μέτρο.