Επιδεικνύοντας μια χούφτα δολάρια, ποζάροντας με ποπ σταρ και μένοντας σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία, τα πλουσιόπαιδα της Βενεζουέλας και γόνοι της σοσιαλιστικής ελίτ δεν φαίνεται να γνωρίζουν τίποτα από τη φτώχεια και τη μιζέρια στην οποία έχουν καταδικάσει οι γονείς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, η μεγάλη κόρη του πρώην ηγέτη της χώρας Ούγκο Τσάβες, Μαρία Γκαμπριέλα, φημολογείται ότι είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Βενεζουέλας, με προσωπική περιουσία περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία βρίσκονται σε τράπεζες ανά την Ευρώπη.
Η 38χρονη δημιούργησε την τεράστια περιουσία της ενεργώντας ως πρώτη κυρία στο πλευρό του πατέρα της, αφού αυτός χώρισε τη δεύτερη γυναίκα του. Ο Τσάβες μάλιστα αποκάλεσε την Μαρία Γκαμπριέλα «ο ήρωάς μου» όταν αυτή απηύθυνε έκκληση στον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο για βοήθεια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2002, με τους πραξικοπηματίες να ζητούν την απαλλαγή από το σοσιαλιστικό καθεστώς του.
Ωστόσο η Γκαμπριέλα και άλλα παιδιά της σοσιαλιστικής ελίτ φαίνεται να έχουν ξεχάσει το μότο του Τσάβες «είναι κακό να είσαι πλούσιος».
Η μικρότερη αδερφή της, που κρύβεται πίσω από τη διπλωματική ασυλία εξαιτίας του ρόλου της ως «εναλλακτική πρέσβειρα της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη», έφυγε από τη χώρα ντροπιασμένη, μετά από δημόσια κατακραυγή για την επίδειξη του πλούτου της.
Η Ροζίνες Τσάβες επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο για Παρίσι μέσα σε λίγες ώρες μετά την ανάρτηση μιας selfie της που κρατά ένα μάτσο χαρτονομίσματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2016.
Τώρα στην ηλικία των 21 απολαμβάνει την ανέμελη φοιτητική ζωή στη Σορβόνη, ενώ οι καθηγητές στη Βενεζουέλα στην ουσία δουλεύουν τζάμπα, καθώς οι μισθοί τους είναι πολύ χαμηλοί εξαιτίας του πληθωρισμού.
Την ίδια ώρα, ο διάδοχος του επαναστάτη πατέρα της, Νικολάς Μαδούρο, συμπεριφέρεται ακόμη χειρότερα.
Χαρακτηριστική η επίσκεψη τον περασμένο Σεπτέμβριο στο εστιατόριο του διάσημου Τούρκου σεφ Salt Bae στην Κωνσταντινούπολη και το πλούσιο γεύμα, ενώ οι περισσότεροι πολίτες στη Βενεζουέλα δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν κρέας.
Λίγους μήνες νωρίτερα, τα δύο του παιδιά, Γιόσβαλ Γκαβίντια Φλόρες και Γουόλτερ Γκαβίντια Φλόρες κατάφεραν να ξοδέψουν περίπου 45.000 δολάρια σε μια υπερπολυτελή διαμονή 18 ημερών στο Ritz Hotel στο Παρίσι – όπου τα δωμάτια κοστίζουν 591 δολάρια τη βραδιά, ενώ το πρωινό κοστίζει επιπλέον 40 δολάρια.
Ο λογαριασμός που έκαναν εκείνη την περίοδο στο ξενοδοχείο ισοδυναμεί με τον μηνιαίο μισθό 2.000 κατοίκων της Βενεζουέλας. Και την ίδια ώρα, 6 στους 10 κατοίκους έχουν έναν συγγενή που αδυνατεί να ταΐσει την οικογένειά του ενώ μία στις 12 οικογένειες αναγκάζεται να ψάχνει στα σκουπίδια για φαγητό.
Αυτά τα πλούσια παιδιά Chavista έχουν επίσης θεαθεί στα καλύτερα εστιατόρια και καταστήματα ρούχων και κοσμημάτων στην Μαδρίτη – ως μέρος του πλούσιου τρόπου ζωής που έχουν συνηθίσει, ενώ ο θετός πατέρας τους έχει «γονατίσει» τη χώρα.
Μαζί με τον αδερφό του Γιόσερ, έχουν κατηγορηθεί πως συμμετείχαν σε μια υπόθεση που αφορούσε ξέπλυμα μαύρου χρήματος πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τον Αμερικανό γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ευτυχώς για τον πρόεδρο Μαδούρο, ο γιος του Νικολατσίτο διατηρεί πολύ χαμηλότερο προφίλ. Η μόνη του αντιπαράθεση ήταν όταν απείλησε τον Ντόναλντ Τραμπ πως θα διαλύσει τη Νέα Υόρκη και θα καταλάβει τον Λευκό Οίκο αν ο στρατός των ΗΠΑ, εισβάλει στη χώρα του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή το 2017.
Ο στρατηγός του Μαδούρο, Ντιονστάντο Καμπέλο, έχει προσελκύσει την προσοχή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης των Ναρκωτικών των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχθεί κάτι.
Η κόρη του, όμως, Ντανιέλα, έχει προσελκύσει επίσης πολύ μεγάλη προσοχή από την εκπληκτική εμφάνισή της και τον τρόπο ζωής της. Ο σύντροφός της είναι ο λάτιν ποπ τραγουδιστής, Ομάρ Ατσέντο.
Ωστόσο, η σοσιαλιστική «Τσαβίστα» ελίτ έχει εκτεθεί περισσότερο από τους δύο ανιψιούς της Πρώτης Κυρίας της Βενεζουέλας, Σίλια Φλόρες. Ο Εφραίν Αντόνιο Κάμπο Φλόρες και ο Φράνκουι Φρανσίσκο Φλόρες φυλακίστηκαν το 2017 για 18 χρόνια ο καθένας τους επειδή συνελήφθησαν να προσπαθούν να εισάγουν κοκαΐνη αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ μέσω της Αϊτής.