Εκπρόσωπος των εργοδοτικών σωματείων στα ορυχεία της Νότιας Αφρικής ανέφερε ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν στις αρχές του 2013 και εκτίμησε ότι η κοινωνική αναταραχή σημάδεψε τον τομέα αυτό τους τελευταίους τέσσερις μήνες θα επανέλθει δριμύτερη το επόμενο έτος.
«Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις του χρόνου, κατά το πρώτο τρίμηνο (…) δεν ξέρω τους ακριβείς αριθμούς αλλά μπορώ να σας πω ότι θα είναι πιθανότατα χιλιάδες, ίσως πάνω από 10.000 ή και περισσότερες», είπε ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου των Μεταλλωρυχείων, Μπέκι Σιμπίγια.
«Ο τομέας βρίσκεται κυριολεκτικά μεταξύ σφύρας και άκμονος» καθώς οι συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις από τις αρχές Αυγούστου επηρέασαν την κερδοφορία, μολονότι οι ιδιοκτήτες δέχτηκαν να αυξήσουν τους μισθούς, εξήγησε ο Σιμπίγια.
Τα ορυχεία της Νότιας Αφρικής, όπου απασχολούνται περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι, συμβάλλουν στο 9% του ΑΕΠ της χώρας. Ο Σιμπίγια προέβλεψε ότι το 2013 θα είναι μια «δύσκολη» χρονιά για τις διαπραγματεύσεις γιατί, όπως υποστήριξε, αντίπαλα συνδικάτα αντιπαρατίθενται το ένα στο άλλο για να κερδίσουν τη στήριξη των μεταλλωρύχων.
Το Εθνικό Συνδικάτο Νοτιοαφρικανών Μεταλλωρύχων (NUM), το μεγαλύτερο την τελευταία τριακονταετία, αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από το ACMU, μια μικρότερη, ιδιαίτερα δυναμική ένωση εργατών. Την Πέμπτη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα χρυσωρυχείο κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συνδικάτων.