Τελικά ποιος διοικεί σήμερα τη Βενεζουέλα; Δεν είναι εύκολη η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μετά την αυτοανακήρυξη του Χουαν Γκουαϊδό στη θέση του προέδρου αλλά και την παράλληλη διατήρηση του Νικολάς Μαδούρο στην ίδια θέση, με τη διεθνή κοινότητα να «μοιράζει» τη στήριξή της.
Το πώς θα διαμορφωθεί τελικά αυτή η ισορροπία και κυρίως το εάν θα αποφευχθεί ο πλήρης διχασμός στη χώρα φαίνεται πως θα κρίνουν την επόμενη ημέρα και την τύχη του λαού της.
Ενδεικτικό είναι πως η διακυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να κόψει τις πηγές χρηματοδότησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, δίνοντας το στίγμα των σχέσεων των δύο χωρών, όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί. Παρότι δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες, φαίνεται πως η Ουάσιγκτον θα κινηθεί πέρα από τα παραδοσιακά διπλωματικά μέσα. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει το Reuters, μία τέτοια κίνηση θα ενισχύσει τον Γκουαϊδό.
Η δήλωση Μπόλτον έγινε μία ημέρα αφότου ο Μαδούρο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονική προθεσμία στο διπλωματικό προσωπικό για να την εγκαταλείψει. Είχε προηγηθεί η αναγνώριση του αυτοανακηρυγμένου προέδρου Χουάν Γκουαϊδό από την αμερικανική κυβέρνηση. Ο Μπόλτον δήλωσε στους δημοσιογράφους, έξω από τον Λευκό Οίκο, πως το ζήτημα είναι «περίπλοκο» και πως οι ΗΠΑ επεξεργάζονται σχέδιο για να κατευθύνουν πόρους στον Γκουαϊδό.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θορύβησε δηλώνοντας πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έχει ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αύριο Σάββατο. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μαδούρο «ηθικά χρεοκοπημένη» και «μη δημοκρατική».
Η Ρωσία έχει καταδικάσει τη στήριξη διεθνών δυνάμεων στον Γκουαϊδό, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αιματοχυσίας στη χώρα.
Σε συνέντευξή του, ο Γκουαϊδό εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτή ήταν «η αρχή του τέλους» του Μαδούρο και πως θα εργαστεί για να εγγυηθεί την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την εφαρμογή νέων οικονομικών μέτρων. «Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να εξασφαλίσουμε ελεύθερες εκλογές, το συντομότερο δυνατό. Αλλά ζούμε σε μία δικτατορία» πρόσθεσε.
Η σημερινή κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει έως σήμερα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μαδούρο και δίνει στους αντιπάλους του μία διπλωματική πλατφόρμα άνευ προηγουμένου για να πιέσουν για αλλαγή στη χώρα. Αυτό που γίνεται όμως είναι πως φαίνεται να σχηματίζεται σκιώδης διοίκηση από τον Γκουαϊδό, την οποία δεν στηρίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας και η οποία δεν ασκεί καμία επιρροή στη διαχείριση της καθημερινότητας, όπως την εισαγωγή και διανομή τροφίμων και φαρμάκων. «Πραξικόπημα» χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας την ορκωμοσία του ως «μεταβατικού προέδρου» της χώρας, τονίζοντας ότι ο νόμιμος πρόεδρος είναι ο Νικολάς Μαδούρο.
Για το ποια μπορεί να είναι η κατάληξή του έχει πολλά να πει ο μέντοράς του Λεοπόλδο Λόπεζ, ο οποίος παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά τη σύλληψή του, για τις διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο το 2014.
«Μπορεί να διορίσει υπουργούς; Σκιώδεις υπουργούς; Υπουργούς- φαντάσματα;» ρώτησε ο Μαδούρο σε ομιλία του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας. «Θα διορίσει διοικητές των στρατιωτικών σωμάτων; Θα υπακούσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τις εντολές του; Ποτέ».
Πώς ξεκίνησαν όλα
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την Τετάρτη τους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων, ορισμένοι στηρίζοντας τον Μαδούρο, όπως σημειώνει το BBC, και άλλοι εναντίον του. Σε μία από τις συγκεντρώσεις αυτές, ο πρόεδρος της Βουλής Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας, επικαλούμενος άρθρα του συντάγματος και χαρακτηρίζοντας μη έγκυρη την εκλογή Μαδούρο, και συνεπώς και την προεδρία του.
Δεσμεύτηκε να ηγηθεί μεταβατικής κυβέρνησης και να προκηρύξει ελεύθερες εκλογές.
Λίγα λεπτά μετά, οι ΗΠΑ τον αναγνώρισαν ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας. Το ίδιο έκανε ο Καναδάς και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Η κυβέρνηση Μαδούρο, που διατηρεί και διεθνή στήριξη αλλά και την αφοσίωση του στρατού, έκανε λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «μεγάλη πρόκληση» και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Χθες διέταξε το κλείσιμο της πρεσβείας της Βενεζουέλας και των προξενείων στις ΗΠΑ, ενώ η αμερικανική διοίκηση έδωσε εντολή στο μη απαραίτητο προσωπικό να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα.
Στο πλευρό του Μαδούρο βρίσκονται Ρωσία και Κίνα, που έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην οικονομία της Βενεζουέλας, αλλά και η Τουρκία και το Μεξικό.
Την ίδια ώρα, ο λαός της Βενεζουέλας πληρώνει και πάλι το τίμημα: Σύμφωνα με ΜΚΟ, τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις αυτή την εβδομάδα.